„Být dobrou matkou i ambiciózní ženou.” Umělkyně v komiksu reflektuje společenský tlak na ženy

Obrázek: lainey-molnar-small

Lainey Molnar chce pomocí svých kreseb a komiksů upozornit na společenský tlak, kterému jako žena čelí ze strany společnosti. „Je neuvěřitelně těžké se orientovat ve všech očekáváních a dosáhnout milníků, které pro nás společnost stanovila. Být dobrou matkou, ale také ambiciózní, silnou ženou, která ale zůstává citlivá a křehká. Zůstat mladistvá a svěží a zároveň elegantně přijímat proces stárnutí. Vypadat dobře, ale nepřehánět to s make-upem a plastickou chirurgií. Mohla bych pokračovat dál a dál. Už jsem z toho tak unavená,” popsala umělkyně serveru Bored Panda.

lainey molnar 1

Jednatřicetiletá manažerka z Budapešti se ženským tématům věnuje roky. „Začala jsem svou kariéru jako první osobní blogerka v mé zemi. Téměř osm let jsem provozovala svůj blog a k němu připojený módní e-shop. Také jsem psala pro ženské časopisy,“ shrnula Lainey. Na internetu se tak jako řada dalších žen setkala s online obtěžováním a pronásledováním. Když byla na jaře zavedena karanténní opatření, rozhodla se využít volného času k vytvoření komiksu, který reflektuje „zkušenosti, kterými prochází jako žena pod tlakem společnosti a obecně života.”

lainey molnar 2

Svoboda oblékání

„Je rok 2020, můžeme přestat říkat ženě, jak se má oblékat?” ptá se u kresby zobrazující dvě emancipované ženy, z nichž jedna svůj outfit doplnila o šátek. „Způsob, jakým se oblékáme, odráží naši osobnost, náladu a přesvědčení, nikoli náš charakter nebo morálku,” reaguje na mnohdy urážlivé komentáře cílící na ženy zahalené, ale i ty ,více odhalené’.

lainey molnar 3

Svobodné rozhodnutí

Ve své tvorbě umělkyně tematizuje také často diskutované téma mateřství. „Vždycky se cítím jako monstrum, když říkám, že prostě dávám přednost dospělým. My ženy jsme odlišné, s různými touhami, preferencemi a životními cíli. Pro některé je to mateřství, jiné ženy po dítěti začnou toužit později nebo také nikdy nezačnou. Ale i bezdětná žena přece může být velkým přínosem pro svět a společnost. Všechny si zasloužíme možnost jít za svými sny bez odsouzení,” uvádí Lainey.

lainey molnar 4

Společenské standardy

„Koneckonců přece nikomu neubližuji. Když jdu proti proudu, pokud jde o společenské standardy, a cítím se šťastná a spokojená, mohou mít lidé, kteří z těchto standardů vycházejí, pocit ztráty kontroly. Myslím si, že to je důvod jejich soudů, protože se na zaběhlý systém najednou nemohou spolehnout a to je děsí,“ uzavřela Lainey s tím, že má pro pocity nejistoty pochopení, ale přesto pevně věří, že přišel čas normalizovat různorodé osobní preference žen. 

lainey molnar 5

Foto: Lainey Molnar