Modelka českého původu propaguje přirozené stárnutí bez botoxu a operací

Obrázek: supermodel-58-years-face-no-botox-paulina-porizkova-cover-800

Paulina Pořízková, supermodelka známá svým odmítavým postojem k plastickým operacím, kosmetickým injekcím a botoxu, zveřejnila na Instagramu video z focení. Klip ukazuje její tvář s profesionálním make-upem i v přirozeném stavu po odlíčení. „Toto je 58letá tvář bez výplní, botoxu nebo operací v dobrém světle s profesionálním nádherným make-upem," vysvětluje, zatímco si nanáší jasně červenou rtěnku a jiskřivé oční stíny. Poté se z elegantního županu převlékne do modré košile a šedivé vlasy sepne do uzlu. „A tady je ta samá tvář bez make-upu,” komentuje.

Paulina Pořízková, americká supermodelka narozená v Prostějově, se v osmnácti letech stala nejmladší modelkou na obálce Sports Illustrated Swimsuit Issue a během 40 let se objevila na obálkách mnoha módních časopisů. V rozhovoru pro Women's Wear Daily s úsměvem přiznala, že zatímco se brání všem zásahům do těla, utrácí peníze za různé druhy neinvazivní péče. Od kyslíkového ošetření obličeje přes lasery až po obličejovou jógu. „Chci jen malou důmyslnou pomoc. Nechci žádné drastické věci. Nechci eliminovat svůj věk. Chci jen vypadat tak dobře, jak vzhledem ke svému věku dokážu,” svěřila se známá propagátorka přirozeného stárnutí. Přestože injekční aplikace vnímá jako věc osobní preference, zjistila, že i když někteří lidé díky nim vypadají báječně, metoda snižuje jejich schopnost nonverbálního vyjádření. „Opravdu se mi líbí, že během našeho rozhovoru přesně víte, co si myslím,“ vysvětlila. „Nemusím používat celé odstavce slov, protože moje emoce jsou jasně vidět na mém obličeji. A k čemu obličeje slouží? Ke komunikaci? Komunikace je pro mě v tuto chvíli důležitější než krása,“ dodala.

„Ale i přes ty nejúžasnější krémy a lasery, které slibují obnovení kolagenu, stárnu," zdůraznila Pořízková s tím, že ačkoli tato ošetření mohou zlepšit vzhled její pokožky, nezvrátí běh času. „Některé dny se mi to líbí. Mám pocit, že moje tvář získala charakter, i když ztratila svou mladistvou krásu. To je celkem spravedlivý obchod. Jiné dny (a to je většinou tehdy, když fotím), musím trochu zapracovat na sebepřijetí. Změnila jsem se," konstatovala. Autorka knihy esejí ze života 'No Filter: The Good, the Bad, and the Beautiful' také prozradila, že její partner, Jeff Greenstein, televizní spisovatel a producent, její vzhled oceňuje. Zdůraznila, že s partnerem řešila otázku přirozenosti ještě před začátkem vztahu. „Chci se přijímat taková, jaká jsem. A potřebovala jsem vědět, že moji blízcí milují mé opravdové já, ne někoho, za koho se vydávám, nebo falešnou představu o mně,” uzavřela.

Obrázek: supermodel-58-years-face-no-botox-paulina-porizkova-10-64e5ae7a50c41-700

Paulína Pořízková, Meryl Streep, Drew Barrymore, Andie MacDowell nebo Justine Bateman patří mezi celebrity, které odolávají trendu botoxu a plastických operací. Přesto se zdá, že takových žen ubývá. Průzkum provedený Americkou společností plastických chirurgů ukázal, že postupy jako botox, výplně měkkých tkání nebo nechirurgické zpevnění kůže jsou ženami ve věku kolem 45 let poptávány stále více. Výzkum také zjistil, že prodeje 30 % klinik se od března 2020 minimálně zdvojnásobily. Více než 75 % klinik potvrdilo, že jejich zisky rostou.

Modelka a herečka Brooke Shields spustila wellness platformu Beginning Is Now propagující příležitosti a pozitivní přijetí žen starších 40 let, které se mnohdy potýkají s odmítnutím nebo přehlížením. Herečka Naomi Watts pak ve spolupráci s biotechnologickou společností Amyris uvedla na trh značku pro krásu po menopauze ve snaze skoncovat se studem spojeným s klimakteriem. 
 

Fotografie: Bored Panda