Muž se spinální svalovou atrofií cestuje po světě. Upřímně sdílí těžkosti i motivuje k cestám ostatní na vozíku

Obrázek: cory

33letý Cory Lee žije se spinální svalovou atrofií. Ta mu byla diagnostikována ve dvou letech a od čtyř let se pohybuje na vozíku. V průběhu dalších let se jeho zdravotní stav zhoršil a výrazně omezil jeho pohyblivost. Když chodil do školy, děti se ho na jeho vozík přirozeně vyptávaly, nikdy se však necítil odstrčený. Nyní cestuje po světě, upřímně sdílí, s jakými překážkami se setkává, a radí ostatním, aby cestovali, dokud mohou.

Cory si zamiloval cestování již v dětství, když pro něj jeho matka plánovala cesty do Disneylandu a hlavního města Washingtonu. Poprvé opustil hranice Spojených států v 15 letech a letěl na Bahamy. Od té doby se podle Coryho cestování a pobyty mimo domov staly pro lidi na vozíku mnohem přístupnější.

Dosud procestoval 41 zemí světa a nejraději má Barcelonu, protože veškeré dopravní prostředky jako taxi, metro a autobusy jsou přístupné lidem na vozíku a stejně tak jsou dobře dostupné i pláže. Aby Cory mohl inspirovat i další lidi na vozíku, kteří stejně jako on touží cestovat a poznávat, založil v roce 2013 cestovatelský blog Curb Free With Cory Lee. „Dosud jsem navštívil 41 zemí, cestuju přibližně šest měsíců v roce. A tu druhou polovinu roku věnuji psaní a plánování dalších cest,“ uvedl Cory.

Obrázek: atrofie
Obrázek: atrofie1
Obrázek: atrofi

Cestování na vozíku má samozřejmě i své mouchy, o nichž se Cory rozvyprávěl: „Za úspěšné dokončení střední školy mě máma vzala do Evropy. Přivezl jsem si s sebou redukci a adaptér na svůj vozík a když jsem to zapojil do zásuvky v hotelu v Německu, vyhodil jsem pojistky v celém hotelu.“ Nejnáročnější částí cesty je pro Coryho vždy cesta letadlem. „Nejdřív se musím ze svého vozíku přesunout do úzkého křesla, které projede uličkou v letadle až k mému sedadlu, na které se opět musím přesunout. Celou dobu letu se pak strachuju o svůj vozík, který se mi vždy tak z poloviny všech cest vrátil poničený. Jednou byl zničený natolik, že jsem se na něm nemohl vůbec dostat z letiště. Ale aerolinky mi ho do druhého dne nechaly opravit,“ vypráví o komplikacích, které cestování s vozíkem přináší.

Své cesty dokumentuje jak na svém blogu, tak Facebooku a Instagramu a dalším cestovatelům radí: „Začněte s málem a v okruhu vašeho bydliště. Předem si vyhledejte informace o dostupných toaletách, taxi, restauracích, hotelech. Jakmile si vybudujete větší sebevědomí, leťte do nějaké blízké destinace. A vždy očekávejte nějaké komplikace, ale zůstaňte pozitivně naladění, protože získáte nezapomenutelné zážitky!“

Cory Lee takto letěl na koncert Taylor Swift, vyzkoušel paraglyding pro hendikepované ve Švýcarsku a prožil pohádkové dobrodružství v Disneylandu. Svým přístupem k životu a cestování chce pomoci i ostatním plnit si své sny a nenechat se odradit tím, že jsou na vozíku. „Víte, co je mnohem strašidelnější než cestovat po světě jako vozíčkář? Necestovat kvůli strachu vůbec a potom toho litovat. Naprosto rozumím tomu, že se opravdu spousta věcí může pokazit. Věřte mi, zžail jsem to. Kolikrát se mi rozbil vozík, byl jsem hospitalizován v nemocnicích, shořela mi nabíječka na vozík a další řada věcí. Ale nikdy jsem svých cest nelitoval. Dokud dýchám a mám svůj vozík, budu i přes všechny překážky cestovat. Pamatujte, že na každý problém existuje řešení,“ uzavírá.

Zdroj foto: FB profil Curb Free with Cory Lee