První SMS na světě byla vydražena za dva a půl milionu korun. Pomůže změnit životy uprchlíků

Obrázek: texts-3445866-1280

První textová zpráva byla odeslána 3. prosince 1992. Stálo v ní „Veselé Vánoce“ a v síti Vodafone ji poslal softwarový programátor z Velké Británie Neil Papworth dalšímu zaměstnanci firmy Richardu Jarvisovi. Na konci loňského roku byl NFT token první zprávy vydražen v Aguttes, prvním nezávislém aukčním domě ve Francii, za dva a půl milionu korun. Výtěžek aukce věnuje Vodafone Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) na podporu 82 milionů lidí, kteří byli nuceni opustit své domovy kvůli konfliktům, přírodním katastrofám nebo pronásledování.

„Netušil jsem, k čemu naše týmové úsilí na konci roku 1992 povede. S kolegy jsme se tehdy několik měsíců usilovně snažili nastavit SMS protokol pro Vodafone. Byla to cesta plná stovek neúspěšných pokusů. Ale 3. prosince se to povedlo,” vzpomíná Neil Papworth. „Jsem nadšený, že nyní došlo ke spojení dvou technologií, NFT a SMS, které zásadně ovlivnily životy lidí, pro dobrou věc,” dodává.

Podle Christiana Schaakeho, vedoucího oddělení pro vztahy se soukromým sektorem UNHCR, technologie vždy měla sílu měnit svět. Nyní technologická společnost dala prostřednictvím UNHCR uprchlíkům příležitost změnit své životy a vybudovat lepší budoucnost pro sebe, své blízké a celé komunity. „Jsme hrdí, že se povedlo propojit jednu ze zásadních technologických inovací naší minulosti se špičkovou technologií dneška v pomoci lidem, kteří zoufale potřebují podporu. Tato iniciativa ztělesňuje naše motto ‚Společně můžeme‘,“ uzavřel generální ředitel Vodafone Velké Británie Ahmed Essam.

Ilustrační foto: Pixabay