Moderátorka Fridrichová strhla lavinu pomoci samoživitelkám. Češi pro ně pořizují stovky nákupů potravin

Obrázek: fridrichova-samozivitelky-small2

Současná krize v souvislosti s pandemií koronaviru dopadá na řadu občanů Česka, na ty sociálně slabě pak obzvlášť. Mezi ně patří také matky samoživitelky, které často pracují na zkrácené úvazky a nyní mnoho z nich navíc kvůli uzavření škol musí zůstat s dětmi doma. Téměř bez příjmu. Na to se rozhodla zareagovat moderátorka České televize Nora Fridrichová, která se dlouhodobě pomoci samoživitelkám věnuje, a začala z peněz dobrovolníků pořizovat těmto ženám nákupy základních surovin. Co začalo jako malá aktivita, přerostlo téměř ve hnutí. A Češi dosud poslali na pomoc svobodným matkám statisíce.

fridrichova samozivitelky 3

Noře Fridrichové se před několika dny ozval sportovní novinář Karel Häring s tím, že by právě samoživitelky v těžkých časech rád podpořil. „Řekl, že mi dá pět tisíc a já jsem přemýšlela, co s tou sumou smysluplného udělat,” říká pro HFC Fridrichová. „Navrhla jsem mu, jestli neuděláme pět nákupů, což se mu moc líbilo.” Novinářka udělala to, co v souvislosti s dobročinnými projekty, které vymýšlí, dělá pokaždé - dárci na svých sociálních sítích poděkovala. Zejména na Twitteru se jí pak začaly ozývat desítky dalších mužů. „To mě překvapilo, protože samoživitelkám zpravidla pomáhají ženy.”

Lavina

Moderátorka začala za peníze, které jí muži posílali, nakupovat pro ty nejpotřebnější samoživitelky a vždy o aktuálním stavu skrz své soukromé kanály informovala. „No a najednou se to strašně rozjelo,” směje se. Do iniciativy se pak zapojil také Tomáš Čupr z Rohlík.cz, který přislíbil, že nákupy do určité výše pro tuto cílovou skupinu dá s 50% slevou. „A to byl akcelerátor celé věci. Já jim teď díky tomu dělám velké nákupy za dva tisíce, zatímco dárce dá reálně tisícovku,” říká Fridrichová.

fridrichova samozivitelky 4

Po narůstajícím zájmu veřejnosti se spojila s dobročinnou crowdfundingovou platformou Znesnáze 21, kde založila pro tyto účely veřejnou sbírku. Během pouhých čtyřiadvaceti hodin se v ní sešlo půl milionu korun a částka dál narůstá.

Výběr žen, kterým podpora putuje, pak probíhá skrz facebookovou skupinu Klub svobodných matek, kde od počátku novinářka zveřejňuje výzvy, do nichž se mohou jednotlivé samoživitelky přihlásit. Inspirovala ji dokumentaristka Silvie Dymáková, která nákupy v podobném duchu v této skupině už nějakou dobu sama organizuje. „Funguje to i tak, že se navzájem ty ženy navrhují, protože se znají a vědí, která tu pomoc potřebuje úplně nejvíc,” vysvětluje.

fridrichova samozivitelky 5

Fridrichová přiznává, že z reakcí žen cítí, že se samoživitelky skutečně za aktuální situace ocitly ve velké sociální tísni. „V té skupině jsem dva roky a poprvé cítím opravdu silné napětí. Ty ženy patří mezi sociálně slabé, nemají finanční polštář a nemají zázemí ve vlastním bydlení. Často pracují na dohodu a náhle se ocitly bez práce. Najednou jsou na nule a mají prázdné ruce,” popisuje. „Na jeden nákup se mi tam sejde třeba sto dvacet žádostí. To je šílené. Je strašně smutné z nich pak vybírat tu, která nákup potřebuje opravdu nejvíce,” doplňuje.

Nákupy po nocích

Díky vysoké částce, která se nyní sešla, moderátorka věří, že se podaří uspokojit akutní potřebu velké části z nich. Pro ni to současně znamená, že musí vytvořit jednotný systém. Doposud totiž ženy psaly přímo Fridrichové, jaké věci potřebují, a ona jim udělala nákup na míru. „To už není možné, budu muset sestavit univerzální nákup za dva tisíce, který bude zahrnovat položky, které zmiňují ve svých žádostech nejčastěji.” Nákup pak dorazí k matkám přímo domů. Ty jsou z celého Česka.

fridrichova samozivitelky 1

Dosud Fridrichová přijala z první várky finančních darů objednávky na téměř 200 nákupů, více než 50 z nich už k samoživitelkám doputovalo, další jsou v procesu. Nákupům se totiž věnuje ve svém volném čase, většinou po nocích, kdy není v práci a děti už spí. „Často u toho sedím do tří do rána,” odhaluje.

Nečekaná solidarita

Přestože jsme na začátku hluboké ekonomické krize, která přivádí řadu Čechů do nejistoty, na sbírkách na pomoc ohroženým skupinám, na kluturu nebo pracovníkům ve zdravotnictví se scházejí závratné částky. Podle Fridrichové na nákupy svobodným matkám chodí jak velké finanční obnosy, tak i stokoruny. Lidé podle ní cítí, že se nyní skutečně řada lidí potápí a potřebují podržet. Na samoživitelkách, které přišly o příjem, si to dokáží přestavit asi nejlépe. „Řada lidí teď přišla o část příjmů, řada lidí ale také teď nemá za co utrácet, protože žijeme díky opatřením mnohem skromnější život. Nechodíme do restaurací, do divadla. Ty peníze, které nám zbývají, jsme možná zainvestovali někam jinam,” domnívá se.

fridrichova samozivitelky 2

V pomoci samoživitelkám se Nora Fridrichová angažuje už několik let. Dlouhodobě vyhlašuje například sbírky oblečení nebo sportovního vybavení pro děti svobodných matek, které jim pak podobným způsobem, jako nyní nákupy, za pomoci přátel distribuuje. A to i přes vysoké pracovní vytížení a péči o rodinu. „Ta pomoc druhým pomáhá i mně. Já se sama moc neadoruju, spíš na sebe nahlížím dost kriticky. Tohle mi pomáhá mít ze sebe občas trochu lepší pocit než obvykle,” vysvětluje svou motivaci a zápal. „Mně ty holky vlastně pomáhají stejně jako já jim,” uzavírá.

Příspět na nákupy pro samoživitelky můžete skrz sbírku na portálu Znesnáze 21. 

Foto: Archiv Nory Fridrichové