„Slíbila jsem si, že jestli přežiju, řeknu o tom celému světu,“ říká 98letá přeživší holokaustu. Je hvězdou TikToku

Obrázek: prezivsi2

„Chci vám vyprávět svůj příběh, protože za pár let už toho nebudu schopna,“ říká ve videu 98letá Lily Ebert. Je přeživší holokaustu. Přišla během něj o matku, bratra, sestru a řadu dalších členů široké rodiny. Dlouhé roky se snaží o šíření povědomí o holokaustu, aby se už nic takového nemohlo opakovat. Její cesta za vzděláváním o této temné době zintenzivnila v posledních letech, kdy je svědkem narůstající míry antisemitismu a popírání holokaustu. Aby svým příběhem zasáhla široké publikum, založila si s pomocí svého pravnuka Dova účet na TikToku.

Přestože se mohou události holokaustu zdát příliš těžkým tématem pro sociální sítě, Lily Ebert si velmi rychle získala přes 1,9 milionu sledujících. Zaujalo je úvodní video, v němž 98letá seniorka popisuje hrůzy židovského ghetta a později i pobytu v Osvětimi, kde strávila čtyři měsíce. „Mé číslo bylo A-10572. Nikdo nás neoslovoval jmény, byli jsme jen čísla, už jsme nebyli lidé,“ vypráví Lily a dívá se při tom na své předloktí, kde má své číslo z Osvětimi dodnes vytetované.  

„Opravdu jsem netušila, zda přežiju. Je zázrak, že tu dnes jsem. A sama sobě jsem slíbila, že jakkoli dlouho budu žít a čemukoli se budu v životě věnovat, budu navždy vyprávět svůj příběh,“ říká Ebert. Když ve svých 20 letech přišla do Osvětimi, byla téměř ihned oddělena od matky, bratra i jedné ze sester. Ještě ten den byli zplynováni. „Netušili jsme, že by se něco takového vůbec mohlo stát,“ vzpomíná.

Obrázek: prezivsi

V Osvětimi strávila čtyři měsíce. „Lidi může napadnout, že čtyři měsíce nejsou zase tak dlouhá doba. Ale něco vám řeknu. I čtyři měsíce byly neskutečně dlouhé. V Osvětimi jste se nebáli zemřít, báli jste se žít.“ Když byl tábor 27. ledna 1945 osvobozen, první věc, kterou Lily udělala, byl spánek. „Jsem si jistá, že někteří lidé se šli najíst, protože jsme byli vyhladovělí. Ale já byla vyčerpaná, protože jsme v táboře nemohli spát. Tak jsem šla rovnou spát. Lehla jsem si na podlahu a spala,“ popisuje v dalším z videí, co následovalo po osvobození. 

Lily po osvobození tábora potkala amerického vojáka, který jí na německou bankovku napsal přání dobrého života a štěstí. Její pravnuk Dov se rozhodl, že onoho vojáka najde. „Dělal jsem si s prababičkou legraci, že ho do 24 hodin najdu. Napsal jsem příspěvek na Twitter a během osmi hodin jsem měl 8000 upozornění a 2 miliony přečtění. O hodinu později jsme ho opravdu našli,“ vypráví Dov. Byl jím Hyman Shulman z Brooklynu, zemřel v roce 2013. Lily Ebert a její pravnuk se tak spojili alespoň s jeho synem Jasonem Shulmanem. „Nejdřív jsem si myslel, že jde o nějaký podvod, ale když jsem se podíval na popsanou bankovku, kde bylo přání a také hebrejsky napsané jméno mého otce, měl jsem husí kůži,“ uvedl. Lily Ebert se svěřila, že právě tento vzkaz jí pomohl obnovit důvěru v lidskost. 

Společně s pravnukem napsala Lily Ebert knihu Lilyin slib: Jak jsem přežila Osvětim a našla sílu žít (Lily's Promise: How I Survived Auschwitz and Found the Strength to Live). Předmluvu ke knize napsal současný britský král Charles III.