„Je to odporná praktika,“ uvedl britský premiér ke konverzní terapii. Její zákaz je nadějí i pro LGBT muslimy

Obrázek: boris-johnson-covers-therapy-small

Koncem června vydal britský premiér Boris Johnson prohlášení, v němž zvažuje zákaz takzvané konverzní terapie. „Co se konverzní terapie týče, je to podle mého názoru naprosto odporná praktika, která nemá v civilizované společnosti místo. Postoupíme kupředu s plány na její zákaz,“ uvedl Johnson. Ačkoli si ji lidé spojují spíše s křesťanskými skupinami, dochází k ní také v muslimských komunitách žijících ve Velké Británii. O zkušenosti s ní promluvil Khalid, který žije ve Velké Británii. 

Khalidova rodina zjistila, že je gay, když mu prošla obsah jeho mobilního telefonu. Obviňovali ho, že rodině přináší ostudu a hrozili, že ho opustí. Pod nátlakem své rodiny proto tehdy 28letý Khalid vyhledal služeb súfijského píra (súfismus je mystická forma islámu, pozn.). „Takzvaný svatý muž, pír, nemá žádnou odbornou kvalifikaci, nicméně místní fámy z něj udělaly léčitele, který vyléčí jakoukoli chorobu,“ píše o něm Fiyaz Mughal, zakladatel Tell MAMA, národního projektu pro zaznamenávání protimuslimských útoků ve Velké Británii. Na terapii tehdy přijel Khalid v doprovodu své matky. Když si ho pír, súfijský světec, zavolal do své pracovny, posadil se Khalid naproti němu. Pír v rámci terapie odříkával modlitby, pro požehnání foukal Khalidovi na hlavu a poté spálil papír. Sezení skončilo postříkáním svěcenou vodou a pokyny pro Khalida. Podle nich, pokud by cítil sexuální přitažlivost k jinému muži, se má modlit a opět přijít. Za žádných okolností nemá mít sex se žádným mužem, jinak by jeho duše skončila v zatracení.

Khalid sezení s pírem přirovnal k exorcismu. Podle svých slov měl po konverzní terapii pocit, že jedná proti Bohu, je nějakým způsobem nemocný a že není normální. Cítil se, jako by zradil svou víru. Následující měsíce po terapii Khalid sám sebe psychicky i fyzicky mučil, kdykoli ho přepadla sexuální touha. Sebepoškozoval se, sám sebe ponižoval. Ačkoli se Khalid nakonec dokázal s následky terapie i citovou újmou po reakci rodiny na svou sexuální orientaci vyrovnat, věří, že si podobnými zkušenostmi prochází řada LGBT muslimů. „Je čas, abychom upozornili na muslimskou konverzní terapii a aby každý, až její zákaz vstoupí v platnost, kdo projde „péčí“ těchto takzvaných svatých mužů, je nahlásil na policii nebo místním úřadům,“ říká Khalid a pokračuje: „Tolik životů bylo ovlivněno těmito sezeními, která stejně nemohou změnit ničí sexuální orientaci a která kromě toho, že stojí spoustu peněz, v některých případech způsobují vážné emoční poruchy.“

Online petici volající po zákazu konverzní terapie ve Velké Británii dosud podepsalo více než 230 tisíc lidí.

Foto: Wikipedia