Začátek školního roku patří pro samoživitele k nejtěžším obdobím. Pomoc nabízí stát i dobročinné organizace

Obrázek: 136584-cover-sbirka-3

Září vítají s rozpaky nejen některé děti, ale i samoživitelé. Vedle Vánoc patří toto období mezi nejnáročnější v roce. Náklady s ním spojené rostou na konci prázdnin více než kdykoli jindy, stejně jako konfekční velikosti dětí, které šatí. Pomoci se snaží dobročinné organizace i stát, o své nabídce nedává ale bohužel dostatečně vědět. Nebo se samorodič o pomoc stydí říct.

Školní pomůcky, karty na autobus, stravné, nové boty a přezůvky, náklady na zájmové kroužky tvoří významný zásah do každého rodinného rozpočtu. Nejvíce ho ale pocítí rodiče, kteří jsou na něj sami. Požádat o pomoc stát může kdokoliv, koho postihla mimořádná a nepříznivá událost. Úředníci před určením výše dávky zkoumají odůvodněnost nákladů, jejich ekonomickou náročnost, popřípadě také možnosti jednotlivých školních zařízení. Součet poskytnutých dávek nesmí v rámci kalendářního roku překročit desetinásobek životního minima jednotlivce. Způsobů, jak o dávku zažádat, je několik. Elektronicky prostřednictvím Identity občana (například bankovní identita, Mobilní klíč eGovernmentu), prostřednictvím datové schránky nebo e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem. Žádost lze poslat také poštou nebo osobně odevzdat na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR podle místa trvalého bydliště.

Kam nedosáhne pomocná ruka státu, nabízí ji neziskovky

Ne každý na dávku od státu fakticky dosáhne, ačkoli mu na mimořádné zářijové náklady peníze v rodinném rozpočtu nezbývají. Pro tyto rodiny existuje naděje v podobě nejrůznějších organizací a sbírek. Jednou z nich je projekt Zpátky do školy, pro který dárcovská platforma znesnáze21 založila sbírku. Pokrýt výdaje a pomoci samoživitelům přispěchaly už dvě stovky dárců, kteří u sbírky zanechávají rodičům i dětem emotivní vzkazy. Znesnáze21 tímto způsobem nepomáhá poprvé: „Již minule jsme zajistili díky sbírce Potravinová pomoc a energie pro samoživitele 169 nákupů, a naplnili tak hladová bříška dětí. Nyní na to navazujeme a návrat do školy zajistíme s plným batohem potřebných věcí! Stále více našich klientů se nám začalo svěřovat s tím, že po létě, které s sebou také přinášelo hodně výdajů, nevědí, jak zvládnou začátek školního roku. Jedou na doraz. Proto děkujeme všem, kteří přispějí a pomohou,” říká Čestmír Horký, zakladatel nadací znesnáze21 a Aufori. Jeho organizace se také aktivně zabývají finanční podporou táborů a zájmových aktivit dětí z neúplných rodin. Mimoškolní aktivity jsou totiž to první, co většina samoživitelů svým dětem z finančních důvodů odepře. 

V jednadvacátém století nemůže žádné dítě ve škole hladovět

V letošním školním roce navíc pokračuje projekt Obědy do škol. „Ve 21. století by u nás žádné dítě nemělo mít hlad. Proto pomůžeme těm nejchudším rodinám a zaplatíme jim obědy. Budou tak pro ně zcela zdarma," vzkázal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že zatímco dříve měly nárok na bezplatné obědy pouze rodiny s dětmi od 3 do 15 let, které pobíraly dávky v hmotné nouzi, teď se cílová skupina rozšířila. Šanci mají i nízkopříjmové rodiny, které se nacházejí těsně nad hranicí hmotné nouze nebo čelí různým nepříznivým situacím. Žádosti o zapojení do projektu pak podávají příslušná školní zařízení. „Na obědy podle nás v tuto chvíli nemá zhruba každá šestá rodina. Zájem o obědy zdarma se výrazně zvyšuje, a to nejen u nás, kde financujeme obědy jak ze soukromých zdrojů, tak administrujeme dotaci ministerstva školství, ale také u programů ministerstva práce a sociálních věcí,“ řekla letos Hospodářským novinám Michaela Marksová za společnost Women for Women, která začala školní obědy financovat už před deseti lety. 

Poskytovatelé nebankovních půjček si mnou ruce

„Prázdniny jsem musela řešit dvěma příměstskými tábory, abych mohla chodit do práce a vydělávat. Jsem už úplně bez peněz. S kroužkem mi pomůžou prarodiče, ale ty ostatní ‚drobné náklady´ jsou v součtu také v řádech tisíců, a tak budu muset sáhnout po nebankovní půjčce, protože banka mi nepůjčí,” povzdychla si Lenka z Vysočiny, jejíž situace je podobná tisícům dalších. Podle průzkumu, který provedl program Vaše výživné, provozovaný Asociací neúplných rodin, se více než 65 % rodičů samoživitelů nestihlo na nový školní rok připravit. Až 15 % z nich si na toto náročné období muselo peníze vypůjčit. 

Před takovým počínáním varuje i Nadační fond Příběhy, který dlouhodobě samoživitelům pomáhá nejen s obstaráváním potravin, úhradou školních pomůcek a obědů, ale také poskytováním bezplatného právního poradenství. Pomocnou ruku v tomto směru nabízí dlouhodobě i Klub svobodných matek, který vedle finančního obnosu poskytuje i pomoc materiální v podobě dámského a dětského oblečení. Žádat o něj lze e-mailem na adrese spoluprace@klubsvobodnychmatek.cz s uvedením základních informací (jméno, příjmení, telefonní číslo, e-mail, pobočka nejbližší Zásilkovny) a krátkým popisem životní situace. 

Částka za školní výdaje představuje i čtvrtinu průměrného příjmu rodiny

O tom, jak náročné je zvládnout začátek školního roku, ví i TV Nova, která už podruhé spojila síly s Tescem a Diakonií Českobratrské církve evangelické ve sbírce Školákům od srdce. Loni společným úsilím pomohly téměř sedmi tisícům školních dětí. V úsilí ale nepolevuje ani Potravinová banka. Potravinový balíček dostane po předložení občanského průkazu každý. Současně mu pracovník potravinové banky vysvětlí, že pokud chce přicházet pravidelně, musí přinést doporučení z úřadu práce, sociálního odboru nebo OSPODu. 

Rodičů, pro které je začátek školního roku z důvodu nedostatku financí noční můra, jsou v naší zemi tisíce. Záleží jim na tom, aby dětem nic nechybělo a aby úspěšně prošly hustým sítem hodnocení spolužáků, kteří je kvůli odlišnosti můžou snadno vyřadit z kolektivu. Nejdůležitější je si uvědomit, že není nutné se trápit a bát, co přinese zítřek, ale raději si říct o pomoc. Protože tu někdy potřebuje každý. A spousta lidí a organizací ji ochotně nabízí.