Ženy si od roku 1955 napsaly přes 800 dopisů. Nyní se ve svých 80 letech poprvé sešly osobně

Obrázek: navrh-bez-nazvu-1

V roce 1955 si dvě dívky, které od sebe odděloval Atlantský oceán, začaly psát dopisy. Dosud si vyměnily více než 800 psaní, vždy si vzájemně napsaly k narozeninám, Vánocům a později i blahopřání ke sňatku. Nikdy se však osobně nesetkaly, až dosud.

Teprve nedávno se 80letá Angličanka Patsy Gregory svěřila své dceři, že si vždy přála navštívit stejně starou Carol-Ann Krause, která nyní žije v Jižní Karolíně a s níž si celá desetiletí dopisuje. A tak Patsyna rodina připravila pro svou milovanou maminku a babičku překvapení. Na sociálních sítích Patsyna dcera Steph vyhledala rodinu Carol-Ann a zjišťovala, zda by měli zájem o setkání. „Její dcera chtěla Patsy překvapit narozeninovým dárkem v podobě letenky do USA za mnou. Bylo to prý něco, co vždy chtěla udělat. Byla jsem nadšená, když mi to její dcera říkala a souhlasila jsem se setkáním. Obě slavíme narozeniny jen s odstupem,“ vyprávěla Carol-Ann.

A tak setkání dlouholetých přítelkyň už téměř nic nebránilo. Když letos v červnu slavila Patsy narozeniny, darovala jí její rodina letenku, aby mohla navštívit svoji kamarádku. K setkání došlo 14. června. „Bylo to dojemné a krásné,“ popsala setkání Patsy, která podle svých slov poznala Carol-Ann hned, jak otevřela dveře. „Nebyla jsem vůbec nervózní, moc jsem se těšila! Bylo skvělé ji konečně potkat. Přišlo mi, jako bychom se viděly před týdnem, protože už se známe vlastně strašně dlouho."

Jejich dopisování začalo v roce 1955, když bylo Patsy 12 let. Dívky si sdělovaly své každodenní zážitky a Patsy z Velké Británie velmi zaujal život teenagerky v USA, o němž jí psala Carol-Ann, která tehdy žila v Buffalu ve státě New York. Její život navíc značně ovlivňovaly přírodní podmínky, protože Carol-Ann vyrůstala u Velkých jezer, a pro Petsy to bylo fascinující vyprávění. „Začaly jsme si psát a už jsme nepřestaly,“ dodává Patsy. Když se ženám měnil život, měnil se také obsah jejich dopisů. Patsy se vdala v roce 1964, Carol-Ann jen o rok později a obě mají tři děti. V dopisech spolu sdílely radosti i strasti, které jim život postupně přinášel. A měnil se také způsob, kterým si psaly. „První dopisy jsme psaly tužkou. Později jsme přešly k inkoustu, poté jsme si psaly dopisy na psacím stroji a dnes si posíláme e-maily a sledujeme se na sociálních sítích,“ uvedla Carol-Ann.

Během setkání, k němuž došlo poprvé po 68 letech od prvního dopisu, si ženy povídaly celé hodiny, prohlédly si společně památky v Conway, kde Carol-Ann žije, a zašli si i s Carol-Anniným manželem na jídlo. Obě cítily, jako by se viděly nedávno. Tak silné přátelství si skrze dopisování vytvořily.