Péče o opuštěná koťata pomáhá pacientům s demencí

Obrázek: seniori-kotatka-cmall

Senioři z arizonského sanatoria Catalina Springs Memory Care facility, kteří trpí Alzheimerem nebo stařeckou demencí, se starají o opuštěná koťata, která by zřejmě jinak neměla šanci přežít. Vedení zařízení věří, že těmto pacientům pomůže najít nové podněty do života a současně nabídne potřebné citové vazby.

seniori kotatka 2

Myšlenka se zrodila v hlavě Rebeccy Hamilton, jedné z vedoucích pracovnic Catalina Springs Memory Care facility, která se sama o opuštěná koťata stará. Napadlo ji oslovit Pima Animal Care Center, které se stará o opuštěná a hendikepovaná zvířata, a zkusit potřeby klientů obou institucí netradičně propojit – koťatům dát šanci na přežití a klientům sanatoria zase dát možnost se o někoho starat.

„Některým možná může připadat divné, že by se měli lidé, kteří samotní potřebují nepřetržitou péči, starat o opuštěná koťata,“ popisuje pro server Hellogiggles.com ředitelka sanatoria Sharon Mercer. „Jsou ale dovednosti, city a potřeby, o které člověk s demencí nebo Alzheimerem nepřijde. Touha dávat a současně dostávat lásku zůstává. Koťátka nám dala možnost pěstovat tuto lidskou potřebu, která se ukrývá v každém z našich klientů,“ dodává.

seniori kotatka 1

Podle Catalina Springs Memory Care facility jsou někteří pacienti často podráždění při pokusu druhých o sociální kontakt. Někdy mají z interakce s lidmi hrůzu a je pro ně stresující. Pokud se pak přestěhují do podobného domova na konci dlouhého produktivního života, je mnoho z nich frustrovaných.

„Někteří pacienti až chronicky pořád něco hledají, snaží se najít něco, co je jim povědomé, něco, co jim dává smysl,“ říká Rebecca Hamilton pro UpWorthy. „Když jim dáme do rukou jedno z těchto koťátek, najednou hledat přestanou a přestanou být ve stresu.“

Od chvíle, kdy koťata do sanatoria dorazila, se podle zaměstnanců nálada v zařízení znatelně proměnila. Podle nich je pocit prospěšnosti a potřebnosti pro pacienty jednou z nejlepších medicín. Někteří klienti si v péči o koťata našli denní řád a systém – krmí je, chodí s nimi na procházku a stávají se znovu prarodiči.

seniori kotatka 3

Foto: Facebook Pima Animal Care Center