Aerolinky provozují letadlo se speciálním místem pro cestující na vozíku

Obrázek: vozik-v-letadlee

Bezbariérový přístup na palubu dopravních letadel je zcela zásadní pro zajištění inkluzivního a bezpečného prostředí všech cestujících. K odstranění dalších bariér nedávno přispěly aerolinky Delta Airlines, které nyní umožňují lidem na vozíku na něm zůstat během celého letu.

Invalidní vozíky dosud nejsou v letadlech povoleny. Hendikepovaní se proto musejí spoléhat na zaměstnance leteckých společností, aby je dovedli na sedadlo, a jejich vozík zatím putuje do zavazadlového prostoru. Při tom se však často poškodí či zničí.

Aby mohli být lidé na vozíku i při cestování letadlem samostatnější a měli jistotu, že se jejich vozíku během letu nic nestane, začala společnost Delta Flight Products s britským consorciem Air4All měnit běžné sedadlo pro cestující na speciální místo, kde může cestovat hendikepovaný a zůstat přitom na svém vozíku. Podoba tohoto místa zapadá do designu ostatních sedadel na palubě a díky opěrce hlavy, přihrádce ve středovém panelu a stolečku na nápoje a jídlo nabídne i stejný komfort i bezpečí jako běžné sedačky. „Inovace v letecké dopravě, jako je tato, poskytuje cestujícím se sníženou pohyblivostí bezpečný a pohodlný způsob cestování a zároveň setrvání na vlastním vozíku,“ uvedl Chris Wood, zakladatel společnosti Flying Disabled. „Vývoj tohoto sedadla si vyžádal společné úsilí a věříme, že poskytne řešení pro všechny zúčastněné.“

Obrázek: vozik-v-letadle

Naprosto nadšený byl podle svých slov Cory Lee, vášnivý cestovatel, který měl možnost se svým vozíkem vyzkoušet nově vyvinuté sedadlo. Blogger, který procestoval desítky zemí světa, ví možná lépe než kdokoli jiný, jakým potížím čelí, když se musí kvůli letu rozloučit se svým vozíkem. „Po celá desetiletí lidé se zdravotním postižením bojovali za dostupnější leteckou dopravu a to se jim konečně splnilo. Nové sedadlo je obrovským posunem ke skutečně inkluzivitě,“ dodal Lee. Připomněl také, jak nepohodlné je pro vozíčkáře, když ho letištní personál zvedá z vozíku, poté ho posazuje na speciální vozík pro pohyb v uličce letadla a následně ho opět nadzvedává a usazuje na místo. „Během těchto přesunů jsem několikrát málem spadl,“ vzpomíná. Cory Lee doufá, že s přizpůsobováním sedadel dojde postupně také k vylepšení toalet, aby i ty mohli hendikepovaní na palubě použít. „V současné době jsou tak malé, že není možné, abych ji použil. Není možné, abych se tam i s pečovatelem vešel. Musím proto zatím před cestou letadlem omezovat jídlo i pití, abych toaletu nepotřeboval,“ naráží Lee na další komplikaci při cestování letadlem.

A svěřuje se, že mu denně píší další vozíčkáři s tím, že se bojí, že se během letu jejich vozík poškodí, a tak raději cestují jinými prostředky. „V roce 2023 už by nic takového říkat neměli,“ myslí si. „Dokud nebude letecká doprava inkluzivní pro všechny, včetně hendikepovaných, nebude inkluzivní vůbec,“ uzavírá. Přesto je velmi rád, že se věci zlepšují.