HOAX: Afričtí muslimové drží Paříž v šachu

Obrázek: taxikari-pariz-small

Zneužívání starších videí a videí vytržených z kontextu je jednou z nejčastějších metod tvorby hoaxů. Je potřeba dokázat, že země, které uprchlíky přijímají, jsou již dnes v rozkladu, v podstatě ve válečném stavu, města jsou rabována apod. Protože žádná multikulturní válka v evropských zemích neprobíhá, používají se videa staršího data a videa vytržená z kontextu. O tvorbě hoaxů a jejich ověřování najdete více v našem návodu.

Facebooková stránka We Are Here At Home.com začala šířit video z demonstrací v Paříži. Na původním videu, které na Facebooku sdílela francouzská stránka Radio Soleil France, vidíme protesty taxikářů v Paříži, které se odehrávají v posledních dnech. Francouzští taxikáři zde stávkují a vyvolávají nepokoje, blokují dopravu a pálí pneumatiky. Demonstranti po vládě požadují zákaz služby VTC (Voiture avec Chauffeur - vůz s řidičem).

Přestože o situaci ve Francii informovala světová i česká média, video stránky Radio Soleil France se začalo šířit po celém světě, ale bohužel opět v jiném kontextu. Je tak zneužíváno k šíření nenávistné propagandy vůči migrantům, kterých se reálná situace vůbec netýká.

francie taxi německá stránka

Video se lživým kontextem sdílí například také německé stránky proti migrantům a v České republice se šíří upravené video ze zmíněné stránky We are here at home. Ta do videa doplnila popisek „stačí pár umírněných muslimů“ a přidala komentář „HRSTKA PŘÁTEL Z AFRIKY STAČÍ, ABY DRŽELO MĚSTO V ŠACHU. ... #NÁSILÍM (To jsou ti umírněnější, zatím nikoho nezabíjí, nejsou zatím v přesile ).“ Takto upravené video u nás už sdílelo přes 1600 lidí, většina bohužel opět bez ověření reálné situace. 

francie taxi2

Edit 1. 3. 2017

Video znovu použil server Parlamentní listy 23.února 2017, když jej zveřejnil na svém Facebooku se strohým popiskem "Toto je Paříž" a bez uvedení dalšího kontextu. Mnozí z komentujících si tak video mylně spojili se současnými protesty, které v Paříži probíhají, případně ho dávají do souvislosti s tzv. migrační krizí. Někteří uživatelé také obviňují v komentářích média, že tyto záběry neukazují. Video má opět téměř 7000 sdílení.

hoax pariz PL

Muž, který kázal přítomným včetně královny, nebyl dirigent. S orchestrem neměl nic společného, byl to zkrátka jeden z návštěvníků. Není to údajně jeho první narušení nějaké akce. Hudebníci současně neodešli na protest proti narušiteli koncertu, ale proto, že je k tomu vyzvala bezpečnostní služba a policie. Následně byl muž prohledán a z koncertního sálu vyveden.
Skutečnost je tak mnohem méně dramatická, než se článek (a další články ze zahraničí z předchozích let) snaží podat. Přisouzení role dirigenta narušiteli má v člověku navodit dojem, že muslimové „infiltrují“ takové instituce, jako je klasická opera. Odchod hudebníků má být zase interpretován jako odvážný tichý vzdor proti autoritě (proto role dirigenta), ačkoli jde ve skutečnosti o poslechnutí v zájmu vlastní bezpečnosti.
Událost se odehrála už v roce 2011. V tomtéž roce se její překroucená verze objevila už na několika protiislámských serverech (http://www.jihadwatch.org/2011/09/netherlands-muslim-disrupts-concert-for-queen-to-preach-islam?doing_wp_cron=1452179388.3092050552368164062500). Později se opět začala objevovat v roce 2014 jak na zahraničních propagandistických serverech, tak na sociálních sítích, kdy byla také vyvrácena ( https://www.truthorfiction.com/beatrix-concert-muslim-disruption/ ). Znovu se začala šířit začátkem letošního roku.(http://www.novarepublika.cz/2016/01/dirigent-vysvetloval-kralovne.html). 
 
Zprávě se fakticky věnovala jen nizozemská média, ve kterých se o muslimském dirigentovi a orchestru odcházejícím na protest nemluví, naopak incident uvádějí tak, jak se skutečně odehrál.