HFFest: AKCENT - Imaginací a divadlem proti zlu

Obrázek: akcent2016-small

Ve čtvrtek 10. listopadu startuje mezinárodní festivalu dokumentárního divadla AKCENT. Ten představí pestrý výběr inscenací, které v aktuálním společensko-politickém kontextu zkoumají místa a situace, kde se rodí zlo. Vedle uznávaných světových tvůrců festival uvede i tvorbu mladých divadelníků, jejichž originalita je příslibem budoucího směřování dokumentárního divadla. Festival se hlásí ke značce HateFree Fest. Návštěvníci s HateFree Občankou tak mají vstupenku na všechna představení za studentskou cenu, pro dvě vybraná představení organizátoři připravili další speciální nabídku.

„Některé inscenace ukazují zrození zla explicitně, v jiných jej můžeme vidět pouze v zárodku“, popisuje hlavní téma letošního ročníku ředitelka festivalu Jana Svobodová. „Důležité je, že bez pojmenování jeho podob, bez hledání míst a příčin jeho zrození se mu nemůžeme postavit. V době, kdy pravda přestává být respektovanou hodnotou, je třeba do boje proti zlu postavit zbraně imaginace, metafory a humoru. K tomu slouží Akcent.“

New Bohemia

Festival představí celou řadu světoznámých tvůrců. Pro letošní AKCENT však vzniklo i zcela nové představení New Bohemia, které oslaví svou světovou premiéru 12. a 13. listopadu. Představení uvádí autentické příběhy obyvatel stejnojmenné čtvrti malého amerického města Cedar Rapids, ve kterém se před sto padesáti lety usídlili Češi. Tvůrci inscenace si položili otázku, kde se nachází hranice mezi lpěním na svých vlastních kořenech a ochotou pochopit kulturní dědictví souseda ze zcela jiného konce světa? „Představení New Bohemia je více o nás o Češích, kteří žijeme v současnosti tady, než o těch, kteří pečou kolaches s romantickou představou o ztraceném království“, dodává Jana Svobodová, která projekt režíruje.

Držitelé HateFree Občanky získají k jedné zakoupené vstupence na toto představení druhou zdarma.

newbohemia foto Jakub Hrab

Máta

Ukrajinka Olja Mychaljuk zkoumá ve své inscenaci Máta příčiny nenávisti mezi obyčejnými lidmi ve své zemi. V srpnu roku 2014 navštívila tato ukrajinská umělkyně přátele v okupovaném městě Alčevsk uprostřed Donbaské oblasti. Výbuch na nádraží Debalcevo jí znemožnil návrat zpět do Kyjeva. Zážitky z nedobrovolného pobytu ve válečné zóně zpracovala do představení, které kombinuje dokumentární divadlo s výtvarnou instalací.

Držitelé HateFree Občanky získají k jedné zakoupené vstupence na toto představení druhou zdarma.

Ojla Michaljuk Máta

FC Roma

Festival akcent zařadil do programu také projekci vítězného snímku MFF Ji.hlava. HateFree Culture je distribučním partnerem filmu. Snímek FC Roma v režii Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara pojednává o romském fotbalovém týmu z Děčína, který se v minulosti potýkal s nezájmem dalších klubů s nimi hrát. Film se tak zamýšlí nad předsudky, které mezi Romy a většinovou společnosti panují, a vzájemným soužitím. Vstup zdarma!

Podívejte se na podrobný program festivalu!