Analýza hoaxu: MKC propaguje výstavbu mešity skrz učitele

Obrázek: analyza-mesita-small

Jak vznikají hoaxy a jaké mohou mít v některých příkladech dopady? Podívejme se podrobněji na jeden konkrétní na uprchlické téma, který nedávno proběhl českým internetem. Nejedná se přitom o hoax, který by byl sdílen ve velkém množství, počty příspěvků se zde pohybovaly v desítkách (srovnej s hoaxem s falešným výrokem Jana Wericha, který byl k dnešnímu dni sdílen 5 978 krát). Zato ale mohou autoři této zprávy využít příležitosti, že jeden z nich zároveň působí v nevládní neziskové organizaci Multikulturní centrum Praha (MKC Praha), které se hoax týkal. Situací kolem hoaxu lze tedy zprostředkovat pohled nejen ze strany buzzmonitoringu, ale i ze strany dotčené organizace – vlastní oběti hoaxu.

Multikulturní Centrum Praha v rámci svých vzdělávacích aktivit uveřejnilo v úterý 10. listopadu 2015 na své publikační platformě Migraceonline.cz pozvánku na workshop se simulační hrou pro pedagogy s názvem V našem městě se má stavět mešita?! Pro upřesnění je třeba uvést, že simulační hra je způsob, jak při výuce navodit situaci dilematu, kdy si studenti rozdělí role PRO a PROTI (ne nutně podle jejich skutečných názorů). Tímto se učí argumentovat, vést dialog, vcítit se do odlišných názorů a úhlů pohledu. Pozvánka na workshop byla sdílena i na facebookové stránce MKC Praha3.

Stalo se však, že pozvánka na workshop se začala šířit jako hoax s poněkud odlišným sdělením: Akce „má pomoci učitelům českých škol hájit výstavbu mešit v České republice.“ Tuto informaci nejprve 11. listopadu publikoval bloger Lukáš Lhoťan na webu Eurabia4 s typicky skandalizujícím sdělením:

Multikulturní centrum Praha pořádá akci, která má pomoci učitelům českých škol hájit výstavbu mešit v České republice. Celá akce je sponzorována například Magistrátem hlavního města Prahy, Ministerstvem zahraničí ČR a Českou rozvojovou agenturou. V souvislosti se zprávou Idnes.cz o navýšení rozpočtu Úřadu vlády ČR i na multikulturní projekty je zřejmé, že naši politici a státní úřednici se rozhodli udělat vše, co mohou, na posílení multikulturní propagandy a přílivu muslimských přistěhovalců/uprchlíků. A vše to budeme financovat my občané z našich daní!

mesita screen

Ve stejný den a se stejným komentářem se zpráva objevila na Facebooku jako příspěvek stránky Náboženský extrémismus :::: ->> Odpor proti mešitám a náboženskému Islámu a byla sdílena 17 krát. Během následujících dní se zpráva v různých obměnách objevila na dalších místech, zde popsáno chronologicky: 

  • 11. listopadu 2015 na serveru emimino.cz v diskuzi Problém migrace do EU
  • 12. listopadu 2015 v diskuzi na serveru zpravy.idnes.cz pod článkem Rektor se obává nesnášenlivosti na Albertově. Míří tam Blok proti Islámu
  • 13. listopadu 2015 opět na serveru emimino.cz v diskuzi Problém migrace do EU
  • ve stejný den jako převzatý článek na webu Pravý prostor
  • 14. listopadu 2015 opět v diskuzi na zpravy.idnes.cz pod článkem Paříží otřásl teror, kolem 120 mrtvých. Policie zneškodnila útočníky, avšak už jako doplněk jiného sdělení
  • v týž den i na blogu Ivana Bednáře, zakomponované do eseje Mešita a pohádkové Jezinky
  • ve stejný den i zmínka jako součást diskuze na webu novinky.cz k článku Bezprecedentní útoky, černý pátek třináctého, popisují francouzská média atentáty v Paříži (diskuze již není dostupná)

V posledních dvou zmínkách už nebyl ani uváděn odkaz na původní zdroj, hoax byl už tedy nejspíše považován za součást obecného povědomí. 

Na webu migraceonline.cz jsou sledovány přístupy pomocí nástroje Google Analytics a na obrázku níže můžeme vidět přístupy na původní webovou stránku, kde byly uveřejněny informace o workshopu.

mkc mesita1

Obrázek 1: Přístupy na webovou stránku, která na webu migraceonline.cz informuje o workshopu – celkové návštěvy jsou doplněny o návštěvy podle zdrojů, tj. odkud návštěvníci přicházeli

Z obrázku je patrné, že 11. listopadu byly hlavním zdrojem přístupů Facebook a web Eurabia, postupně v dalších dnech získává prvenství přímý přístup (domníváme se, že jde v tomto případě hlavně o přístupy z e-mailových serverů), který je doplněn přístupem z webu novinky.cz a z vyhledavače Google. Přímé přístupy sice mohou pocházet z e-mailových pozvánek rozesílaných MKC Praha různým kontaktům z řad pedagogů, což se ale při bližší analýze nepotvrdilo, takže poukazují na šíření hoaxu e-mailem. Šíření hoaxu emailem není nijak vzácné, specifické pro tento druh šíření je skutečnost, že se odehrává v neveřejných sférách internetu a tak je obtížné ho měřit a analyzovat.

Šíření tohoto hoaxu během několika dní utichlo a v MKC by se o něm snad ani nedozvěděli, kdyby tato zpráva nedoputovala na Magistrát hlavního města Prahy. Magistrát je donorem grantu, kterým byl workshop financován, a jak je zřejmé z výše uvedených citací, byl též v hoaxu očerňován jako instituce stojící za „multikulturní propagandou“. Proto 19. listopadu přišla do MKC Praha žádost o vysvětlení celé situace, na kterou organizace ihned reagovala a vše vyjasnila. Na webu pak byla uveřejněna Reakce na dezinformace o rolové hře „V našem městě se má stavět mešita?!“

Nikdo z těch, kteří hoax rozšířili, však již tuto skutečnost neuvedl na pravou míru.

mkc mesita2

Obrázek 2: Přístupy na webovou stránku, která na webu migraceonline.cz reaguje na dezinformace o workshopu – celkové návštěvy doplněny o návštěvy podle zdrojů (tj. odkud návštěvníci přicházeli)

Z obrázku 2 je zřejmé, že návštěvnost webové stránky s reakcí na hoax je řádově nižší než návštěvnost původní stránky s informacemi o workshopu. Z toho lze vyvozovat, že toto „uvádění na pravou míru“ už zcela postrádalo viralitu, kterou původní vylhané sdělení získalo díky určité rezonanci s diskurzem o „vlastizrádných neziskovkách a jejich propagandě“. Na druhou stranu je důležité zdůraznit, že uvádění informací na pravou míru má smysl: Zhruba 2/3 přístupů pochází z vyhledávání na Google, což ukazuje, že článek posloužil v pravou chvíli jako odpověď na dotaz zadávaný do vyhledávače, ať už zněl onen dotaz jakkoli.

Uvedený případ ukazuje, že hoax i s poměrně malou viralitou se může šířit velmi úspěšně a doputuje až tam, kde může uškodit. Pomluva z hoaxu se tak dostala až k donorovi grantu, který požadoval vysvětlení. Čím více hoax „zmutuje“ a ztratí návaznost na původní zdroj (což se v tomto případě naštěstí výrazněji nedělo), tím obtížněji jej lze následně vyvracet.

Muž, který kázal přítomným včetně královny, nebyl dirigent. S orchestrem neměl nic společného, byl to zkrátka jeden z návštěvníků. Není to údajně jeho první narušení nějaké akce. Hudebníci současně neodešli na protest proti narušiteli koncertu, ale proto, že je k tomu vyzvala bezpečnostní služba a policie. Následně byl muž prohledán a z koncertního sálu vyveden.
Skutečnost je tak mnohem méně dramatická, než se článek (a další články ze zahraničí z předchozích let) snaží podat. Přisouzení role dirigenta narušiteli má v člověku navodit dojem, že muslimové „infiltrují“ takové instituce, jako je klasická opera. Odchod hudebníků má být zase interpretován jako odvážný tichý vzdor proti autoritě (proto role dirigenta), ačkoli jde ve skutečnosti o poslechnutí v zájmu vlastní bezpečnosti.
Událost se odehrála už v roce 2011. V tomtéž roce se její překroucená verze objevila už na několika protiislámských serverech (http://www.jihadwatch.org/2011/09/netherlands-muslim-disrupts-concert-for-queen-to-preach-islam?doing_wp_cron=1452179388.3092050552368164062500). Později se opět začala objevovat v roce 2014 jak na zahraničních propagandistických serverech, tak na sociálních sítích, kdy byla také vyvrácena ( https://www.truthorfiction.com/beatrix-concert-muslim-disruption/ ). Znovu se začala šířit začátkem letošního roku.(http://www.novarepublika.cz/2016/01/dirigent-vysvetloval-kralovne.html). 
 
Zprávě se fakticky věnovala jen nizozemská média, ve kterých se o muslimském dirigentovi a orchestru odcházejícím na protest nemluví, naopak incident uvádějí tak, jak se skutečně odehrál.