HOAX: Agresivní imigrant napadl muže na benzínce

Obrázek: benzinka-small

Recyklace starých videí a videí vytržených z kontextu je aktuálně zřejmě nejčastější metodou tvorby hoaxů. K popisu videa se přidá informace, že pachatel byl nelegální imigrant, muslim, případně černoch, a naopak se vynechají informace, které situaci vysvětlují. Tak se tvoří zprávy, které mají ukazovat muslimy a imigranty jako agresivní násilníky. Rady, jak ověřovat videa na internetu, najdete v našem Návodu.

benzinka1

4. února 2016 zveřejnila facebooková stránka Moje země Moje pravidla video, ve kterém agresivní muž tmavé pleti napadne bílého muže. Ten však během potyčky s ním získá převahu a útočníka několika údery zpacifikuje. Hlavní obsah této facebookové stránky tvoří povětšinou sdílení videí zaměřených proti uprchlíkům nebo muslimům, která mají hodně sdílení a lidé v komentářích pod nimi velice často nadávají na účet uprchlíků či muslimů, objevují se i přímé výzvy k násilí.

benzinka5

I toto video má bezmála 12.000 sdílení a téměř 600.000 zhlédnutí. Stránka nijak neuvádí, kde a kdy se incident odehrál a vytváří tak ve svém kontextu dojem, že se nějak týká uprchlíků nebo muslimů v Evropě. Také většina komentujících a sdílejících tento dojem sdílí, jak je vidět z komentářů.

benzinka4

Video se ale netýká ani uprchlíků, ani Evropy. Bylo totiž natočeno v americkém New Yorku (např. ZDE, ZDE a ZDE), je pravděpodobně z roku 2014 a všichni účastníci na něm mluví perfektní americkou angličtinou. Méně zdatní diváci v angličtině by také mohli nabýt dojmu, že text z postu u videa na stránce je přímo citace z videa. Ani tomu ale tak není.

Sdílení videa vytrženého z kontextu na stránce, která se staví proti uprchlíkům, imigraci a klade důraz na vlastenectví (bez vysvětlení a s vyfabulovanou citací), považujeme s ohledem na kontext, ve kterém je dále šířeno stovkami uživatelů, za hoax.