Mexičtí umělci tvoří na zdi domů nadživotní portréty seniorů

Obrázek: binni-cubi-small

Umělecký kolektiv Binni Cubi z jižního Mexika se snaží o propojení mladé generace se seniory. Umělci nedávno přišli s originálním nápadem, jak vzdát hold nejstarším členům jejich komunity a připomenout jejich život. Rozhodli se na zdi domů ve městě Union Hidalgo malovat jejich portréty v nadživotní velikosti.

„Myslím, že se nám skrz naše malby na omítkách domů podařilo přimět mladou generaci, aby si začala všímat svých prarodičů. Máme tu možnost ukázat, že staří lidé jsou také důležitou součástí naší komunity,“ hodnotí aktivity jeden z malířů José Arenas. „Všimli jsme si, že zdejší mládež si od té doby dělá více času, aby si sedli se svými prarodiči a seznámili se s jejich životními příběhy,“ doplňuje.

binni cubi1

Doposud kolektiv vytvořil kolem deseti maleb – většinou jde o portréty doposud tvrdě pracujících lidí. Mezi portrétovanými jsou například 105letý Chente Doy, který pracoval u železnice, 103letá babička Reyna, 86letý řemeslník pracující se železem Efrain Matus nebo 96letá Sóstena – babička 27 vnoučat a prababička 46 pravnoučat. „Moc se mi to líbí. Říkala jsem si v duchu: ‚Díky Bože, protože mi dáváš život a já to stále mohu vidět‘,“ popisuje radostně své pocity portrétovaná Sóstena.  

binni cubi2

„Na tyto lidi často není brán žádný ohled, nikoho příliš nezajímají. My jsme se proto rozhodli projevit jim úctu. Bez těch maleb by to zřejmě ani nikoho nenapadlo,“ říká Arenas. Dalším z umělců, kteří malby vytvářejí, je street artový umělec Daniel Poetalatas, který před pár dny vytvořil v ulicích města další z portrétů. 

Foto: FB Colectivo Binni Cubi