Nakreslil LGBT muslimy líbající se s židovskými protějšky. Vysloužil si výhrůžky i uznání

Obrázek: caleb-ilustrace-small

Caleb, anonymní ilustrátor, který zveřejňuje své práce zejména na Twitteru, kde ho sleduje přes 30 tisíc lidí. Sám sebe pak označuje za „snědého trans kluka”. Do širšího povědomí vstoupil začátkem ledna, kdy se postaral o rozruch, když zveřejnil dvojici nových ilustrací. Na jedné z nich je dvojice líbajících se mužů, na té druhé zase dvojice žen. Jeden z páru je pak vždy muslimského, druhý židovského původu. Ťal tak v případě mnohých uživatelů do živého a následně se stal terčem urážek, výhrůžek, klateb, ale také podpory a uznání.

caleb ilustrace 2

On sám podle všeho zveřejněné ilustrace nejprve vymazal, než se je rozhodl publikovat podruhé. „Vymazal jsem to po tom, co jsem dostal řadu zpráv od cizích lidí, kteří mi říkali, že bych měl zemřít, protože jsem věřící a LGBT. Ale rozhodl jsem se je zveřejnit znovu,” uvedl. Připsal ještě další větu, která se odvolávala ke koránu i tóře: “B’tezelem Elohim (K božímu obrazu) jsme byli stvořeni v párech.”

caleb ilustrace 1

V diskusi pod samotným příspěvkem, který nasbíral desetitisíce reakcí, pak vyjádřil zklamání, že Twitter nijak na jím nahlášené uživatele, kteří mu posílali výhrůžky, nereagoval. „Mám už dost strachu z homofobů,” dodal. Některé ze zpráv byly sice jen nesouhlasné, jiné ale Caleba vyděsily. „Nechť na tyto lidi všemohoucí Alláh sešle obdobu moru, eboly, cholery a horečky dengue (HIV už mají), kteří se rouhají a rozdělují lidi a podporují hřích.” To byla jedna z Calebem zveřejněných klateb, které mu dorazily.

caleb ilustrace 3

Zdaleka ne všichni ale na znovuzveřejněné ilustrace reagovali negativně. Naopak. Caleba zaplavila vlna podpory i ocenění jeho práce. „Všechna náboženství káží lásku a toleranci. Přestože třeba nesouhlasíme s něčím výběrem, nemůžeme mu přát neštěstí, protože to je v rozporu s vírou. Máš odvahu!!!” napsal například jeden z uživatelů. „To je tak krásné. Jsi moc statečný, že jsi je zveřejnil. Posílám ti hromadu lásky, Calebe,” napsala další. A ozvali se i někteří, kterých se kresby týkají přímo. A oni se s nimi identifikovali. „Zbožňuju je. Jako poc (pozn. „barevný člověk”) LGBT z Blízkého východu tohle opravdu potřebuju,” svěřil se jeden z nich. „Jsem muslim a bisexuální, prosím, nemaž je. Jsem opravdu rád, že můžu konečně na své zdi vidět něco takového, jsou nádherné! Děkuju,” vyjádřil vděk jiný. Lidé mu také skrz speciální stránku posílají na výraz podpory „kafe”. Jde o formát, skrz který může člověk umělce malou částkou podpořit.

caleb ilustrace 4

Caleb na svém webu o sobě říká, že má bakalářský titul ze současného umění a reklamy a rád by se na školu v budoucnu vrátil. Zmiňuje, že trpí úzkostmi a vyhýbá se kontaktu s lidmi. „Rekreačně brečím nad minulostí a hodně kreslím,” odhaluje. Je z jihovýchodní Asie a zdůrazňuje, že není křesťan. „Snažím se pracovat na tom, abych byl lepším člověkem,” uzavírá.

Foto: Twitter @porkironandwine