České a ukrajinské rodiny se scházejí u společného obědu. Skrze dobré jídlo navazují nová přátelství

Obrázek: rodinaodvedle

„Jídlo přeci vždy spojovalo lidi a na tom je náš projekt postavený,“ říká koordinátorka projektu Rodina Odvedle Ljiljana Batovanja. I letos zasednou české rodiny ke společnému obědu s rodinami cizinců žijících v České republice. Mohou tak nejen ochutnat pokrmy, které možná ještě nejedly, ale také navázat nová přátelství.

Projekt Rodina Odvedle je inovativní projekt spolku Slovo 21, který skrze společný oběd spojuje Čechy a cizince už od roku 2004. Dosud se takto setkalo už téměř 1 800 rodin, tedy přes 5 000 lidí. Zatímco se loni setkávaly rodiny ze Sýrie, Indie, Běloruska, Turecka, Egypta, Libye, Íránu, Alžírska, Ruska, Ukrajiny, Arménie, Vietnamu, Mongolska nebo Nového Zélandu, letos se Slovo 21 snaží propojovat české rodiny s rodinami ukrajinských uprchlíků, kteří utekli před válkou právě k nám.

„Vždy se snažíme, aby se na obědě setkali lidé, kteří by si mohli rozumět a budou mít co nejvíce společného. Tedy aby byli zhruba ve stejném věku, měli podobné vzdělání, koníčky nebo stejně staré děti. Zkrátka aby společně prožili nezapomenutelný den a navázali dlouhodobá přátelství. O to nám jde především,“ vysvětluje Batovanja s tím, že u každého setkání je zároveň přítomen i asistent, který účastníkům pomáhá odstranit případný počáteční stud. Když opadne, rozhovory se stáčí k rozličným tématům. „Lidé se ptají na původ jídel, dozvídají se o zvyklostech a někdy si vyměňují recepty, což podporuje dialog a porozumění. Taková setkání často vytvářejí nová přátelství a propojují lidi se společnými zájmy,“ přibližuje Slovo 21.
 

Nová přátelství

Zhruba 60 % rodin zapojených do projektu se vzájemně navštěvuje i několik let po prvním setkání. V kontaktu je s českou rodinou například rodina Mashi z Ukrajiny, která se do projektu zapojila loni. „Setkání s rodinou Bernáškových bylo úžasné. Překvapilo nás, kolik toho věděli o Ukrajině. Ještě předtím, než měli děti, tam totiž několikrát byli. Dost je mrzelo, že se tam kvůli válce nemohou znovu podívat,“ dodává Masha, která pro své hosty připravila tradiční boršč a golubce, tedy zelné listy plněné masem.

Letošní společný oběd už má za sebou 19letý Ukrajinec Viktor Palenychak. Hranice své rodné země opustil dva dny po začátku ruské invaze. „Původně jsem si myslel, že v Česku zůstanu jen pár dní. Potřeboval jsem se v klidu učit na maturitu, protože situace kolem války mě moc stresovala,“ říká. V Česku už ale zůstal a je tu sám, rodiče zůstali na západní Ukrajině. V Praze teď Viktor studuje ekonomii na VŠE. Rád poznává nové lidi a miluje dobrodružství, Rodina Odvedle proto pro něj byla ideální možností, jak se seznámit s novými lidmi. A účastí v projektu je nadšený. „Skvělá společnost, vynikající knedlíky, guláš, roláda... Maruška a Tomáš mě opravdu velmi hezky pohostili. Povídali jsme si hodně o současné situaci  na Ukrajině, ale i tom, jak to tam vypadalo ještě před válkou. Hostitele taky zajímalo, jak moc náročné je pro mě studium tady v Česku. A byli překvapení, že umím tak dobře česky.“ Viktor si s českou hostitelskou rodinou vyměnil kontakt a věří, že se znovu uvidí. 
 

Oceňovaný projekt

Jakmile dojde skrze projekt k propojení rodin, domluví se, kdo bude hostitel a kdo host. Účast v projektu tedy automaticky neznamená, že u sebe lidé musejí někoho hostit, naopak se mohou rozhodnout, že přijmou pozvání jiné rodiny. A pokud se stanou hostiteli, projekt Rodina Odvedle jim veškeré náklady na oběd uhradí.

Po celé republice je až do konce roku naplánovaných 35 setkání. Na rozdíl od předchozích let se rodiny po celém Česku nesetkají v jeden konkrétní den a přesně danou hodinu, ale společný oběd mohou naplánovat na termín, který se jim hodí. Stihnout to ale musejí do konce roku. Jedna z rodin se vždy ujme role hostitele a připraví pro druhou rodinu slavnostní oběd.

Projekt se díky svému jedinečnému a univerzálnímu přístupu k integraci cizinců rozšířil také do dalších evropských zemí, konkrétně do Slovenska, Belgie, Itálie, Maďarska, Malty, Portugalska a Španělska. Rodina Odvedle dostala v roce 2011 cenu SozialMarie za sociální inovaci a projekt ocenila i Evropská komise.

Chcete-li se seznámit s novými lidmi, poznat jinou kuchyni a navázat nová přátelství, projekt Rodina Odvedle je ideálním způsobem, jak spojit všechny tyto věci dohromady. Přihlásit se můžete zde.