Manipulace: Most odpustil obyvatelům Chanova dluhy

Obrázek: chanov-small

V posledním týdnu se na sociální síti Facebook začala opět šířit dva roky stará zkreslená zpráva, kterou zveřejnil v červenci 2014 vedle dalších také server Lidivky.cz. Dle zprávy a reportáže České televize mělo město Most odpustit 120 rodinám ze sídliště Chanov dluh 30 milionů korun na nájemném nebo energiích.

chanov dluhy

K článku se v červenci 2014 v lokálních médiích vyjádřila náměstkyně primátora Hana Jeníčková: “Zastupitelé na svém červnovém zasedání schválili upuštění od vymáhání pohledávek, což rozhodně není totéž co odpuštění dluhů,“ okomentovala zkreslenou interpretaci. Ve skutečnosti se jednalo o nedobytné pohledávky, kdy magistrátní úředníci učinili už veškeré kroky k tomu, aby dluh po dlužníkovi vymohli. Další vymáhání by bylo nejen bezvýsledné, ale taky nehospodárné. K upuštění od vymáhání u dlužného nájemného z bytu se přistupuje pouze v případech, kdy byl nájemní poměr již dávno ukončen, dlužník se v Mostě nezdržuje a jeho pobyt není znám.

Šlo tedy o situace, kdy dlužníci v Chanově nebydlí a nepodařilo se zjistit jejich současné místo pobytu. U jiných jejich majetkové poměry neumožnily dluhy vymoci - neměly účty, zaměstnání, movité věci, které by bylo možno zabavit nebo je jejich důchod napaden dalšími exekucemi anebo je tak nízký, že z něho nešlo pohledávku vůči městu uspokojit. Upuštění od zbytečného vymáhání tedy bylo úsporou pro město. Pohledávka odložením nezanikla, je stále vedena v evidenci a v případě změny poměrů dlužníka lze proces vymáhání obnovit. “Dlužník tedy zůstává dlužníkem a tak je na něho stále pohlíženo,“ dodala Hana Jeníčková.

I přesto, že byla tato manipulace vysvětlena, je nadále opakovaně sdílena v různých časech a kontextech.

chanov extra

chanov blesk

Foto: greenzovie (Flickr.com)