Rok na samotce za podporu žen, 32 let za kritiku trestu smrti. Napište dopis a pomozte neprávem vězněným

Obrázek: dopisy-amnesty-2020-small

Úplné propuštění z vězení nebo alespoň zlepšení podmínek odsouzených. To jsou výsledky, kterých každoročně dosahují dopisy proti bez práví organizace Amnesty International. Píší je miliony lidí po celém světě včetně tisíců obyvatel České republiky, kterým nejsou osudy druhých lhostejné. „Smyslem je vytvořit tlak na státy, které masivně porušují lidská práva, a pomoci tak lidem, kteří jsou nespravedlivě nebo neprávem věznění,“ přibližuje pro HFC Maraton psaní dopisů Žaneta Sladká, kampaňová advokační koordinátorka Amnesty International.

Největší dopisová akce na světě se koná vždy kolem 10. prosince, tedy Mezinárodního dne lidských práv. Připomínáme si jím přijetí Všeobecné deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN v roce 1948. V řadě zemí porušujících lidská práva jsou vězněni nejen aktivisté, ale i běžní občané, kteří se například účastnili demonstrací, kritizovali vládu nebo komentovali něco na sociálních stícíh. „Těmto lidem se snažíme pomoci tím, že vyzýváme celosvětovou veřejnost, aby napsala a odeslala takzvaný dopis proti bezpráví do zemí, v nichž tito lidé žijí a jsou porušována jejich práva,“ uvádí Sladká a doplňuje, že dopisy bývají adresované například ministru spravedlnosti, řediteli věznice či prezidentovi, tedy těm, kteří mají ve své kompetenci změnit situaci k lepšímu.

dopisy amnesty 2020 4

Letos mají lidé po celém světě včetně České republiky opět možnost napsat dopis až šesti osobnostem, které jsou neprávem stíhány či vězněny, často za krutých podmínek. „Mé jméno je Nassima. Vždycky jsem se snažila získat nám ženám v Saúdské Arábii svobodu. A tím jsem přišla o tu vlastní. Už přes dva roky čekám zavřená na soud. Chybí mi moje tři děti a taky milovaná zahrada…“ popisuje svou situaci šíitská spisovatelka a saúdskoarabská obránkyně lidských práv Nassima al-Sadah. Byla jednou ze skupiny aktivistek požadujících právo žen řídit auto nebo žít svůj život bez svolení mužského poručníka. „V červenci 2018 ji zatkli. Celý dlouhý rok strávila na samotce, v naprosté izolaci od ostatních. Ve vězení s ní bylo špatně zacházeno. Teď si jednou týdně může zavolat s rodinou, ale nemá povolené žádné návštěvy ani právníka,“ informuje Amnesty International o Nassimě, za jejíž propuštění můžete napsat dopis.

dopisy amnesty 2020 1

Na 32 let byl odsouzen Germain Rukuki, který se v rámci své práce pro neziskovou organizaci stavěl proti mučení a trestu smrti ve východoafrickém Burundi, kde žije a působí. Právě jemu se svým dopisem rozhodl pomoci dobrovolník Martin Petera. „Zaujalo mě, že je mi nejblíž věkově a sdílím s ním názor, že trest smrti by v civilizované společnosti neměl vůbec existovat. A to nejen kvůli potencionálnímu justičnímu omylu, ale neměl by se už vůbec používat v politických kauzách, což tento případ je. Chtěl bych ho podpořit za jeho názor,“ vysvětluje Martin svou motivaci pro napsání a odeslání dopisu proti bezpráví. Dokonce se rozhodl, že kromě Germaina Rukukiho podpoří také dvojici tureckých studentů, kteří za zorganizování poklidného „posedu“ hrdosti na univerzitě čelí tříletému odnětí svobody.

Jakou moc mohou mít dopisy?

O tom, že psaní dopisů proti bezpráví skutečně pomáhá, svědčí například případ Yasaman Aryani, íránské obránkyně ženských práv. „Uspořádala poetický protest v metru na Mezinárodní den žen, kdy si sundala šátek, ženám rozdávala bílé květiny a hovořila s nimi o právech žen. Zatkli ji, obvinili za rozvracení státní moci a odsoudili ji na 16 let. Díky Maratonu psaní dopisů jí byl snížen trest na 9 let,“ uvádí k případu Žaneta Sladká. Na její podporu přišlo celosvětově 1,2 milionu dopisů.

dopisy amnesty 2020 5

Žaneta Sladká

Dopisy mají dokonce tu moc dosáhnout úplného propuštění neprávem vězněného člověka. To se stalo v případě dominikánského odborového předáka, který popsal, že když přišlo prvních 200 dopisů, vrátili mu dozorci oblečení. Když přišlo dalších 200, informovali ředitele věznice a poté samotného prezidenta země. Když dopisy stále nepřestávaly chodit, prezident ho nařídil z vězení propustit. „Potom si ho pozval k sobě a ptal se ho, jak je možné, že obyčejný odborový předák má tolik přátel po celém světě, a předal mu obrovskou krabici plnou dopisů ze všech koutů světa,“ popisuje šťastný konec Sladká.

dopisy amnesty 2020 3

Úspěch Maratonu psaní dopisů dokazují také čísla. Podle údajů Amnesty International je úspěch těchto výzev kolem 40 %, tedy ve 40 % případů se podaří prosadit zásadní změnu. Může to být jak propuštění z vězení, tak i dílčí úspěch. „Odsouzení například získají přístup k advokátovi či tlumočníkovi, zlepší se podmínky jejich vězení – člověk je propuštěn ze samotky nebo přestane být mučen,“ vysvětluje Sladká a dodává: „Cílem je vytvořit systémové změny na úrovni legislativy nebo systémové praxe v daném státě, takže vybíráme i případy, které mají potenciál změnit tu situaci v kontextu celé země.“

Dopisy od světové veřejnosti chodily v 80. letech i do Československa na podporu disentu. Byly jich desetitisíce a například kardinál Beran byl jedním z těch, kterým dopisy a práce Amnesty International pomohly.

Zapojte se také!

Letos jde o celosvětově 19. ročník, v České republice o jubilejní 10. Maraton psaní dopisů. Podle údajů Amnesty napsali lidé po světě v loňském roce 7 milionů dopisů, v České republice to bylo 18 tisíc. Nyní se k psaní dopisů či pořádání online dopisové akce přihlásilo v České republice už 700 lidí. Kromě dopisu proti bezpráví můžete vybraným šesti osobnostem či jejich rodinám napsat a odeslat také dopis solidarity, jehož prostřednictvím můžete vyjádřit osobní podporu a dát tak všem zúčastněným najevo, že na ně myslíte. „Je to taková mentální podpora a vzpruha. Ten člověk uvidí, že se o jeho případu ví, a může se cítit bezpečnější,“ říká Žaneta Sladká a přidává opět konkrétní příklad: „Dva roky zpět propustili Oleksandera Kolčenka, který kritizoval anexi Krymu. Do vězení mu přišlo 20kg dopisů a prý to bylo to nejcennější, co měl.“

dopisy amnesty 2020 6

Martin Petera

Slušná a klidná forma řešení případů je to, co se dobrovolníku Martinu Peterovi na práci Amnesty International líbí. „Chtěl bych se zapojit i v příštím roce. Tahle akce mě přiměla zajímat se o osudy lidí i jinde a sledovat problémy, které jsou dost zásadní oproti tomu, jaké malichernosti řešíme někdy my tady,“ dodává.

dopisy amnesty 2020 2

Informace o šesti vybraných osobnostech, které lze prostřednictvím Maratonu psaní dopisů podpořit, o tom, jak dopis napsat, kam ho odeslat či jak uspořádat online dopisovou akci a řadu dalších informací najdete ZDE. „Vyzýváme všechny, kteří se zapojí a dopis napíšou, aby nezapomněli ve svém profilu uvést, kolik dopisů napsali. Jedině tak jsme schopni říci, kolik dopisů se v České republice napsalo,“ uzavírá Žaneta Sladká.