Podnikatel buduje v Kanadě domky pro lidi bez domova. „Vytváříme tak ještě lepší město,“ říká

Obrázek: domecky

Marcel LaBrun měl úspěšnou firmu na monitorování sociálních sítí. Když ji prodal, rozhodl se pomoci těm nejslabším. A tak dnes staví domky pro lidi bez domova.

Kanadský podnikatel z peněz, které získal prodejem své firmy, začal budovat sousedství složené z malých domků. Ve městě Fredericton, hlavním městě kanadské provincie Nový Brunšvik, tak každé čtyři pracovní dny vyroste jeden malý dům. Cílem je vytvořit komunitu s 99 domy a podnikovým centrem, které by mohly dát lidem bez domova novou naději.

„To, co tu skutečně děláme, není budování malé izolované komunity, ale vytváříme komunitu uvnitř velkého města. Snažíme se, aby naše město bylo ještě lepší,“ uvádí zakladatel projektu 12 Neighbours, Marcel LaBrun. Sám do projektu investoval 4 miliony dolarů a díky grantům a podpoře od provinční i národní vlády získal celkem 12 milionů dolarů.

Ač buduje malé domky, nachází se v nich vše potřebné: plně vybavená kuchyň, obývací a spací prostor, kompletní koupelna. Každý má u vchodu i malou verandu, na střeše se nacházejí solární panely a domky jsou natřeny na pohled příjemnou barvou. Vznikaly ve velkoskladu, kde je montovali zkušení dobrovolníci, a odtud putovaly na své místo, kde už pro ně byly připravené základy.

LaBrun věří, že řešit problém s bezdomovectvím není tak složité, jak se lidem může obyčejně zdát. Pro začátek poskytuje lidem bez domova střechu nad hlavou a věří, že dát jim nejen bezpečí, ale i pocit zodpovědnosti jim může na cestě za lepším životem výrazně pomoci. Jeho kritici říkají, že by se měli lidé bez domova raději znovu zapojit do společnosti, než se takto izolovat. Podnikatel si je však vědom zátěže, kterou si s sebou někteří noví obyvatelé domků mohou přinášet, a tak je jim k dispozici mimo jiné i poradenství, pokud trpí závislostí na návykových látkách, příležitosti k péči o zdraví i vzdělávání.

Areál je chráněn bezpečnostními branami, které si místní chválí, i dalším zabezpečením. „Bydlím hned u bezpečnostní brány. Dříve sem přijížděla různá auta, ve dne i v noci, rušilo nás to. Brány vytyčily hranice,“ chválí si bezpečnost nového bydliště jeho obyvatelka Samantha Seymour. V areálu se nachází také podnikové centrum, v němž je lidem k dispozici tréninková kuchyně, kavárna i obchod s oblečením se speciálními potisky. To vše provozují obyvatelé sousedství a učí se novým dovednostem. Cílem je přilákat mezi sebe běžné obyvatele Frederictonu a navázat přátelství i se vzájemně podporovat.