České duhové rodiny sdílejí fotky od vánočního stromku

Obrázek: stejne-rodiny-vanoce-small

České duhové rodiny, tedy rodiny stejnopohlavních párů s dětmi, na Facebooku sdílí snímky ze společných Vánoc. Celkem sedmnáct rodin ukazuje vánoční atmosféru u stromečku nebo štědrovečerní večeře prostřednictvím facebookové stránky Stejná rodina. Chtějí poukázat na to, že na pohlaví nebo sexuální orientaci v rodičovství nezáleží.

stejna rodina1

Jana a Svatava s dvojčaty Samuelem a Jakubem.

„Láska je jen jedna a sexuální orientace nevypovídá nic o tom, jací jsme rodiče. Pojďte s námi skrz fotografie nahlédnout, jak si uplynulé Vánoce užívaly duhové rodiny,“ uvádí v popisu alba organizace Proud, která vznik takového alba iniciovala.    

stejna rodina2

Tátové Tomáš a Honza s dcerou Vilmou a synem Jáchymem.

„Sexuální orientace nic nevypovídá o tom, jací jsme rodiče. A faktem je, že duhové rodiny tu byly, jsou a budou. Podle posledního sčítání lidu v roce 2011 v nich vyrůstal více jak tisíc dětí. A dnes je číslo mnohem vyšší,“ vysvětluje Petr Laně-Rous z organizace PROUD. „Tyto děti, bohužel, mají dle platné legislativy jen jednoho rodiče. Ten druhý, nebiologický, nemá vůči nim žádná práva ani povinnosti. Nemůže si je při-osvojit, jako je to běžné v heterosexuálních párech, které žijí v manželství. Z toho vzniká spoustu problémů v každodenním životě,“ dodává.

stejna rodina5

Jana s Veronikou a dcerou Maruškou.

Jak organizátoři vysvětlují, je tohle jeden z důvodů, proč takové fotoalbum vzniklo – letos už potřetí. Má za cíl ukázat, že takzvané duhové rodiny existují a ukázat veřejnosti, že jsou lidé jako ostatní. „Lidé pak přes fotografie vzkazují: Láska je jen jedna a vůbec nezáleží na pohlaví rodičů. Důležitá je péče, zázemí, a především právní zabezpečení dětí, které v těchto rodinách vyrůstají. A na to už roky marně čekáme,“ uzavírá Laně-Rous.

stejna rodina 4

Tatínkové Martin s Filipem a dcera Agnes.

stejna rodina3

Maminky Renata a Lada s dětmi Jakubem, Antonínem, Anetou a nejmladším Timonem.

stejna rodina6

Šárka a Tereza se syny Jáchymem a Prokopem.

stejna rodina7

Maminky Jana a Lenka s dcerou Anetou.

stejna rodina8

Maminky Lenka a Monika se synem Matyášem.

Podívejte se na celé fotoalbum a hlasujte pomocí lajků pro nejlepší letošní fotografii. Přečtěte si také více k problematické při-osvojování dětí, nebo názory některých odborníků na jejich výchovu ve stejnopohlavních párech. 

Úvodní foto: Tatínkové David a Michal s dcerami Maruškou a Adélkou.