Dveře pokojů v zařízení pro seniory připomínají domov

Obrázek: dvere-seniori-small

S originálním nápadem, jak proměnit domov pro seniory v útulné místo, prišel personál zařízení v holandském Tilburgu. Rozhodli se svým klientům změnit dveře od jejich pokojů tak, aby měli při vstupu pocit, že přicházejí domů.

dvere1Domovy pro seniory často vypadají nepříliš útulně, studeně a neosobně. To se rozhodlo změnit zařízení pro seniory v holandském Tilburgu. Ředitelka zařízení Anja Meeuwesen zdůraznila, že se mění představa o poskytované péči. „Pocit pohody má přednost před péčí,“ vysvětluje pro server Bored Panda. Podle jejích slov je pro klienty domova velmi důležité vědět, jak strávit den, jak vypadá prostředí kolem nich a to, zda mají své soukromí. „Začali jsme přemýšlet o tom, co bychom pro naše klienty mohli udělat. Když sem přijdete, měli byste se tu cítit vítaní, měla by zde panovat pohostinnost a pocit domova.“

dvere3

A tak personál přišel s nápadem změnit vzhled dveří od jednotlivých pokojů, a to podle přání a výběru samotných seniorů. Ředitelka Anja se s nimi posadila, ukázala jim několik návrhů a senioři si sami zvolili, jaká tapeta, barva a vzor by se jim líbil. Nyní má každý pokoj své vlastní originální dveře. Nejen, že to velmi pěkně vypadá, ale plní to také velmi praktickou funkci – klientům, kteří trpí demencí, takové dveře stimulují pamět, lépe se v domově orientují a díky jedinečným dveřím snáze najdou vchod do svého pokoje. „Je úžasné, jak jedna malá věc dokáže změnit celé prostředí. To je zde nyní mnohem přátelštější, náš domov pro seniory tato změna velmi prozářila. Dříve to byla studená instituce, nyní je z ní teplé hřejivé místo,“ uzavírá Anja Meeuwesen.

dvere2

Vzpomínkové místnosti v Česku

Nápady ze zahraničí se inspirovaly také některé domovy pro seniory i v České republice, které vybavují společenské či terapeutické místnosti nábytkem a předměty, které senioři znají ze svého mládí. Takové místnosti slouží jako prostor, kde mohou klienti v klidu odpočívat a ti s Alzheimerovou chorobou si lépe vybavují vzpomínky. Terapeuté s nimi tak mohou lépe pracovat, protože se senioři obklopeni známými věcmi cítí uvolněně a pohodlně.

Foto: FB true doors