Manipulace: Video ukamenování ženy muslimy

Obrázek: euportal-kamenovani-small

Recyklace starých videí a videí vytržených z kontextu je zřejmě nejčastější metodou tvorby hoaxů a manipulací v poslední době. K popisu videa se přidají zavádějící informace nebo se naopak vynechají informace, které situaci vysvětlují nebo doplňují kontext. Rady jak ověřovat videa na internetu najdete v našem Návodu.

Na serveru EUportál se v úterý 23. srpna objevila zpráva s titulkem „Tak tohle je hodně brutální video. Ukamenování ženy muslimy. Necenzurováno. Radši se na to nedívejte. Allahu Akbar!“ obsahující video, které zobrazuje záznam kamenování ženy. Z popisku na EUportálu se zdá, že se má údajně jednat o reálnou situaci a server tak manipuluje se čtenáři.

manipulace kamenovani

Video je, s titulkem Kamenování ženy mirumilovnym islámem, zveřejněno také na YouTube, a to už od března letošního roku. V titulku však chybí doplňující informace, že se jedná o scénu z amerického filmu The Stoning of Soraya M. z roku 2008, který je natočený podle knižní předlohy Freidoune Sahebjam. Mezi komentáři pod videem najdeme kromě nenávistných i ten, který upozorňuje na to, že video není reálné, ale nahrané. Ve videu lze rozpoznat herečku Mozhan Marno. Celý film lze také najít na YouTube.

Foto: Public Domain Pictures