Pár čelil předsudkům, v novém městě má podporu okolí

Obrázek: frederique-brian-small

„Jsem muslim a jsem gay. A nejsem zase tak strašidelný.“ Tak začíná své vyprávění Frederique, Američan s francouzsko-alžírskými kořeny. Svého partnera poznal před patnácti lety v Bostonu a po útocích z 11. září se začali scházet. Následná atmosféra strachu a hysterie je přinutila odstěhovat se. Své štěstí našli v malém městečku ve státě Iowa, kde Frederique našel nečekanou podporu místních. „Jsme opravdu hrdí na to, že jste součástí našeho města,“ řekla jednou Brianovi s Frederiqem neznámá stařenka, když kolem nich procházela. Když o tom Frederique vypráví, ještě dnes se mu v očích zalesknou slzy.

Brian, rodák z Iowy, a Frederique s francouzsko-alžírskými kořeny se poznali v Bostonu v roce 2001 a několik měsíců po útocích z 11. září se začali vídat. Frederique říká: „Jsem muslim a gay. A nejsem zase tak strašidelný. Mohl bych být klidně váš soused, nikoho neohrožuju.“

Několik měsíců po útocích se však pár přestěhoval do státu Iowa. „Lidé byli v atmosféře strachu a hysterie podezíraví,“ popisuje situaci po útocích Frederique. Nový život začali v malém městě Elkader, které bylo pojmenováno po alžírském hrdinovi Emíru Abdelkaderovi. A zde si Frederique s Brianem otevřeli alžírskou restauraci Schera´s.

Jejich restaurace se rázem stala vyhledávaným cílem. „Schera´s vzbudila celostátní zájem a největší noviny ve státě, Des Moines Register, o nás napsaly. V novinách bylo také černé na bílém uvedeno, že jsme pár gayů. Následující pondělí po zveřejnění našeho příběhu jsem šel po ulici, kde mě zastavila stará paní a zašeptala: 'Jsme opravdu hrdí na to, že jste součástí našeho města,'“ vypráví dojatý Frederique. „Strašně to na mě zapůsobilo a odvětil jsem: 'Moc to pro mě znamená, ale nemusíte šeptat,'“ dodává se smíchem Frederique.

frederique brian

Frederiqův partner Brian říká: „Když osobně poznáte lidi, kteří jsou jiní než vy, budete z nich mít menší obavy. A je také mnohem těžší vykreslit je jako něco cizího.“ Dodává také, že při posledních povodních, které zatopily také jejich dům, za nimi sám od sebe přispěchal soused, aby jim pomohl s pytli s pískem. „Neexistuje lepší ukázka toho, že všechny tyto stereotypy jsou falešné a jen rozdělují lidi. Pevně věřím v to, že lidé jsou dobří,“ uzavírá Frederique.

Úvodní foto: FB Briana Brueninga