Sáhnutí na zadek, pusa nebo objetí ve fotbale. Češi upozornili na diskriminaci LGBT v Rusku, získali zlato

Obrázek: gay-rusko-amnesty-small

Sáhnutí na zadek, pusa spoluhráči nebo objetí. I takové projevy emocí bývají součástí fotbalových zápasů. Podle ruského zákona proti gay propagandě mohou hráči dostat za sáhnutí na zadek až 15 dní za mřížemi, pokutu za projevení náklonnosti nebo být deportováni za pusu spoluhráči. Česká reklamní agentura Havas Prague ve spolupráci s Amnesty International proto využila mistrovství světa ve fotbale konané v Rusku, aby na absurditu zákona upozornila. A jejich kampaň nyní získala prestižní ocenění za reklamní kreativitu Epica Awards.

gay rusko amnesty 1

Evdokia Romanovová sdílela články o rovnoprávnosti LGBT osob a odkazy na organizace, které se věnují pomoci těmto lidem. Byla odsouzena za propagaci homosexuality a za sdílení článků dostala pokutu 19 tisíc korun. 24letý Dmitrij Isakov byl zatčen jen pár hodin poté, co zákon vešel v zemi v platnost. Za transparent „Svobodu lesbám a homosexuálům v Rusku, stop fašistům a homofobům" byl odsouzen k pokutě 4000 rublů. Elena Klimova za provozování online podpůrné skupiny pro LGBT mládež na VKontakte a Facebooku dostala pokutu 50 000 rublů.

Zákon proti gay propagandě

Zákon zakazující propagaci netradičních sexuálních vztahů mezi mladistvými byl v Rusku schválen v roce 2013. Jeho cílem má být ochrana mladistvých před obsahem, který představuje homosexualitu jako variantu normy. „Amnesty má za to, že takový zákon zasahuje do práva na svobodu projevu, a bojuje za jeho zrušení. Zákon má negativní dopad na snahy LGBT+ organizací i jednotlivých aktivistů,“ uvedl Martin Balcar, vedoucí kampaní Amnesty International v České republice. K tomuto názoru se přiklání také Evropský soud, který rozhodl, že zákon porušuje právo na svobodu projevu a zákaz diskriminace. Zákon platí také pro cizince, kteří mohou být zatčeni až na 15 dní, pokutováni a deportováni ze země.

gay rusko amnesty 2

Nepřípustná diskriminace ve sportu

Již v roce 2014 v rámci Olympijských her v Soči považovali mnozí kritici zákon neslučitelný s Olympijskou chartou, která zaručuje ochranu před diskriminací na základě rasy, náboženství, politického názoru, pohlaví i sexuální orientace. Někteří LGBT sportovci i jejich příznivci proto v rámci těchto her proti zákonu vystoupili. Například australská snowboardistka Belle Brockhoffová, kanadská bruslařka Anastasie Bucsi, olympijský vítěz v krasobruslení Brian Boitano nebo finský plavec Ari-Pekka Liukkonen. I FIFA již v té době s ruskou vládou předběžně projednávala možné dopady na fotbalový turnaj. Ruská vláda slíbila, že na sportovce ani jejich fanoušky nebude mít zákon dopad. Zdůraznila však, že pro ruské fanoušky zákon stále platí.

„Chtěli jsme zvýšit povědomí o tomto absurdním diskriminačním zákonu za hranicemi Ruska. Nafotili jsme civilní modely ve fotbalových dresech připomínajících národní dresy. A to v pozicích, které se běžně na fotbalových hřištích při oslavě gólu objevují,” vysvětluje pro HFC kreativní ředitel ve společnosti Havas Prague Petr Čech a dodává, že snímky byly vypuštěny právě při mistrovství světa ve fotbale. „Bylo jasné, že fotbalisté z celého světa při něm budou vidět v ,choulostivých’ pozicích, které k oslavám gólu přirozeně patří, a právě tím by se mohli překvapivě ocitnout na hraně zákona,” doplňuje. Hráči na snímcích v kampani Illegal Celebration si například sahají na zadek, líbají nebo objímají spoluhráče.

gay rusko amnesty 3

A kampaň slaví úspěch. Nejprve si jí všimla organizace Amnesty International a nyní si odvezla zlato z Epica Arward, prestižních ocenění udělovaných novináři. 

Foto: Havas Prague / Amnesty International