Výstava HateFree? v DOXu

Obrázek: hfvystava-small

Ve čtvrtek 21. ledna proběhla vernisáž výstavy HateFree? v Centru současného umění DOX. Té se účastní více než dvacet českých i zahraničních umělců a umělkyň. Výstava potrvá do 22. března. Vstupné v rámci vstupenky do celého Centra DOX. Držitelé HateFree Občanky na něj mají po dobu výstavy 50% slevu!

HFplakat

Žijeme v době sílící polarizace společnosti, v níž se projevy nenávisti stávají běžnou součástí našich životů. Je to rovněž doba testující naši schopnost solidarity. Do Evropy směřuje nebývalé množství lidí ve snaze uniknout válečným konfliktům a chudobě. Zároveň mezi námi žije mnoho těch, kteří se setkávají s předsudky, posměchem i násilím z nenávisti kvůli své barvě kůže, vyznání, sexuální orientaci nebo třeba proto, že jsou bez přístřeší.

Umělkyně a umělci, vystavující v rámci projektu HateFree?, se staví na stranu těch, kdo jsou takto stigmatizováni. Snaží se zkoumat mechanismy, které definují určité skupiny jako podřadné nebo sociálně vyloučené a ukazují nebezpečí nárůstu nenávisti ve společnosti. Zároveň demonstrují víru v symbolickou sílu solidárního uměleckého gesta a jeho konkrétní účinek mimo úzce vymezený svět umění.

Výstava HateFree? vzešla z výzvy HateFree Art reagující na nárůst nenávistných postojů vůči menšinám v ČR. Je součástí projektu HateFree Culture realizovaného Agenturou pro sociální začleňování.

Aktuální bohatý doprovodný program výstavy sledujte ZDE.

Kurátorka výstavy

Zuzana Štefková

Vystavující umělci

Black Media, Ivanka Mariposa Čonková, DE-FENCE, Alena Foustková, Francesca a Sára, Susa Gunzner-Sattler & Grandhotel Cosmopolis, Lukáš Houdek, Jako doma & Hot Karot, Pavel Karous, Michaela Pospíšilová Králová, Kundy Crew, Roel van der Linden, Radim Lisa, Tamara Moyzes, Ilona Németh, Nová věčnost, Eugenio Percossi, Paul Poet, Pavel Pražák, Josef Rabara, Tomáš Rafa, Romane Kale Panthera, Upocená alternativa, Richard Wiesner, Shlomi Yaffe

dox1

dox2

dox3

dox4

dox6

dox5