@h_e_r_s_t_o_r_y ukazuje zapomenuté příběhy lesbických žen

Obrázek: herstory-small

Historie lesbického hnutí i každodenního života skrz fotografie, příběhy a novinové výstřižky. Tak by se dala jednoduše shrnout povaha jedinečného instagramového profilu @h_e_r_s_t_o_r_y, který už dva roky přináší jak archivní fotografie z protestů za práva LGBT komunity, tak profesionální fotografie zachycující život lesbických žen nebo snímky ze soukromých archivů fanynek profilu. 

herstory 4

Kurátorkou tohoto digitálního archivu je pětatřicetiletá Američanka Kelly Rakowski. Profil vznikl v listopadu 2014 a od té doby nasbíral více než šestašedesát tisíc sledujících. „Den po díkůvzdání jsem se probírala internetem a dostávala jsem se stále hlouběji do sbírek Lesbian Herstory Archives Digital Collections (http://www.lesbianherstoryarchives.org/digital.html) – největší sbírky materiálů o lesbách na světě. Byla jsem úplně ohromena snímky zachycující jak pride pochody ze 70. let, lesbické večírky, portréty nebo graffiti. Chtěla jsem se o ně podělit se svými přáteli, a tak jsem vzápětí založila instagramový účet,“ vysvětlila v květnu Rakowski svou motivaci pro časopis Marie Claire

herstory1Účet @h_e_r_s_t_o_r_y má velmi široký záběr. To označuje kurátorka za svůj záměr. Střídáním závažných témat s fotkami celebrit nebo vtipů se snaží udržet pozornost širšího spektra lidí. „Účet není příliš formální ani suchý. Zveřejňuji mnoho fotografií Jodie Foster vedle fotografií Gay Liberation Front, skenů obálek knih od Audre Lorde nebo snímků Whitney Houston s její 'asistentkou' Robyn Crawford,“ popsala pro server Huffington Post

herstory 3

Jejím cílem bylo vyprávět historii dvacátého století pohledem lesbických žen, které žily ve skrytu. Jak Rakowski uvádí, žijí často v ústraní také v rámci samotného LGBT hnutí, kde podle ní také dominuje pohled mužů. „Jednou jsem šla do knihovny a archivu LGBT organizace The Center, abych našla nějaké fotografie. Poprosila jsem knihovníka o snímky leseb. Měli jen jednu krabici s nápisem 'ženy'. Všechny ostatní archivní materiály byly v drtivé většině s homosexuálními muži, občas byly přimíchané nějaké ženy,“ vysvětluje Rakowski pro Marie Claire. S podobnými obtížemi se setkává už při klasickém vyhledávání na Googlu. I ten podle ní najde mnohem více fotografií gayů než leseb. „Musíte hledat hodně hluboko, abyste na historické fotografie lesbických žen narazili. Historii obecně dominují muži, takže i v historických knihách nebo archivech je nedostatek žen,“ uzavírá.

Kelly Rakowski by v budoucnu ráda archiv z online prostoru přenesla také do offlinu. Ráda by vydala knihu nebo otevřela galerii, která by historii skrze doposud upozaděné příběhy lesbických žen ukazovala.

herstory 5

herstory2

herstory 8

herstory 6

herstory 7

Úvodní foto: Pochod Lesbické síly / Lesbian Strenght v roce 1983 v Londýně (Wikipedia)