Devítiletá dívka otevřela v Indii knihovnu pro chudé děti

Obrázek: muskaan-small

„Potřebujeme blízko domova knihovnu, děti potřebují číst,“ řekla si devítiletá Muskaan Ahirwar na začátku roku 2016. Nečekala ale na to, až knihovna nějak sama vznikne nebo ji někdo založí a rozhodla se to udělat sama. A tak se v chudinské čtvrti v Bhópálu v Indii teď díky ní děti schází nad knihami.

knihovna indie

„Od té doby, co jsem svoji knihovnu otevřela, sem pravidelně každý den chodí třeba i 25 dětí,“ říká Muskaan a doplňuje, že to jsou povětšinou děti, co se dřív bezcílně toulaly po venku. „Teď mají nový zájem, chodí si číst,“ vysvětluje Muskaan. Otevřeno je každý den po škole na jednu hodinu.

A mají si z čeho vybírat. Když knihovna začínala, bylo k dispozici 25 knih. Teď jich má Muskaan ve své knihovně okolo sedmi set. Lidé jí začali spontánně posílat knihy z jiných měst v Indii, ale i z USA nebo Austrálie. Jde přitom o knížky z různých žánrů, od naučných po vtipné příběhy.

Dětem se do knihovny také daří propašovat zábavu a hry. „V knihovně si čteme a taky hrajeme hry s našimi přáteli. Pořádáme i znalostní soutěže. A děti, které čtou hodně knih a hodně toho ví, dostanou překvapení,“ říká jeden z častých návštěvníků.

Muskaan doufá, že se jí podaří knihovnu rozšířit a bude k ní moct chodit více dětí. "Ten, kdo má chuť se učit, může si založit vlastní knihovnu a začít studovat jako my. A v životě něco dokázat,“ uzavírá Muskaan.

Foto: Repro AJ+