Manipulace: Iráčan znásilnil dítě, rakouský soud trest zrušil

Obrázek: iracan-rakousko-small

Častým způsobem tvorby hoaxu či manipulace je překroucení reálné situace. Často se používají kriminální případy, u kterých je pachatelem cizinec. K popisu případu se přidají zavádějící informace a naopak se vynechají informace, které situaci vysvětlují. O tvorbě hoaxů a jejich ověřování najdete více v našem Návodu

iracan rakousko

Počátkem prosince 2015 zatkla policie ve Vídni v bazénu muže iráckého původu, který zde znásilnil desetiletého chlapce. Muž se k činu doznal a soud jej v červnu odsoudil k šestiletému vězení a odškodnění. Obhájce se odvolal a případ se tak dostal k Nejvyššímu soudu. Ten případ vrátil nižší instanci s tím, aby jedno z obvinění žaloba lépe doložila. 

Některé české weby začaly šířit informaci, že soud trest pro pachatele zrušil, údajně kvůli jazykové bariéře. Dle serveru Stop-multikulti.cz “nejvyšší soud prohlásil, že soud nižší instance si měl ověřit, zda Iráčan mohl rozumět tomu, kdyby oběť se stykem nesouhlasila a rozsudek zrušil.” Server Aeronet jde ještě dále a situaci komentuje následovně: “Obhájce uprchlíka totiž argumentuje tím, že Amir A. si nemusel být vědom toho, že chlapec nechce být znásilněn! A soudci Nejvyššího soudu tuto argumentaci překvapivě přijali.Iráčan prý kvůli jazykové bariéře nemusel rozumět výkřikům dítěte ‘Nein! Nein!’, které se rozléhaly po celé budově bazénu a lidé okolo se tvářili, že raději nic neslyší. Nejvyšší soud Rakouska tak vyslal do světa neuvěřitelný precedens, že když vás třeba znásilní Nigerijec, Korejec nebo Číňan, tak když nebude umět česky, tak jeho čin může být omluven tím, že nerozuměl tomu, že znásilnění nechcete.” Rakouský Nejvyšší soud prý v tomto rozhodnutí ukázal, že rozsudky pokrývají tzv. veřejnou objednávku v rámci podpory budování evropského chalífátu. Soudy prý postupně přestávají bránit zájmy vlastních občanů a začínají podporovat útočníky a invazní svazy Arabů.

Oba servery vycházejí z článku na serveru Express.co.uk. Ten však uvádí, že soud potvrdil rozsudek o sexuálním zneužití, nebyl k dispozici dostatek důkazů o znásilnění, a proto se případ vrátí k soudu v příštím roce a obviněný bude do té doby ve vazbě. Informaci o chystaném soudu uvádí pouze server Stop-multikulti.cz, Aeronet ji zcela vynechává.

Server Faktus objasňuje, v čem shledal Nejvyšší soud problém. Zatímco verdikt o těžkém sexuálním zneužití zůstává nevyvratitelný, k vážnějšímu obvinění ze znásilnění nebyl podán dostatek důkazů. Nejvyšší soud tedy vrátil případ nižší instanci s tím, aby žaloba doložila, že obžalovaný měl úmysl jednat proti vůli dítěte. U prvního líčení měl prý soud toto objasnit, což neudělal, proto musí být líčení opakováno. Obžalovaný bude na proces čekat ve vazbě. Nejvyšší soud neuvedl, že pachatel kvůli jazykové bariéře nerozuměl, že oběť se stykem nesouhlasí. O jazykovou bariéru v případu nešlo.

Edit: Ve středu 14.12.2016 proběhlo plánované opakované jednání soudu. Obžalovaný byl uznán vinným jak ve věci zneužití, tak ve věci znásilnění. Trest mu byl ještě navýšen o jeden rok. Je tedy potrestán 7 lety vězení a pokutou 5000 Eur. 

Úvodní foto: Wikipedia

Celá zpráva vychází z článku švédské televize SVT (http://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/ingen-julbelysning-i-smaorter-till-advent), která informovala, že švédská transportní agentura Trafikverket, která se stará o dopravní cesty, nepovolí tento rok vánoční světla na svých sloupech veřejného osvětlení. Společnost svoje rozhodnutí zdůvodňuje tím, že dle zákona nemají povolení poskytnout svoji elektřinu dalším stranám a dále hraje roli otázka bezpečnosti. Přestože v původním článku nebyla ani zmínka o náboženství či migrantech, začala se informace šířit v novém kontextu. Samotná televize, na niž se odvolávají i české servery, přidala do článku aktualizaci (http://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/ingen-julbelysning-i-smaorter-till-advent), ve které uvádí, že daný článek byl sdílen v jiných zemích v naprosto nesprávném kontextu. Rozhodnutí je otázkou technických a právních otázek a nemá nic společného s náboženstvím či migrací. České servery však své verze prozatím neaktualizovaly.