Italský ministr kultury slíbil obnovit zničené divadlo v Mariupolu. Ukrajině pomáhají i další osobnosti

Obrázek: divadlo-mariupol-main

Miliony lidí prchají z Ukrajiny. Další miliony se jim snaží všemi možnými způsoby pomoci, aby nestrádali, když už se jejich životy otočily vzhůru nohama. Zapojují se obyčejní lidé, podnikatelé i známé osobnosti v Česku i v zahraničí. Přinášíme několik příkladů pomoci ze zahraničí.

David Beckham přenechal svůj účet na Instagramu ukrajinské lékařce, k profilu s více než 71 miliony sledujícími tak má nyní přístup i Iryna z Charkova. „Dnes předávám své sociální sítě Iryně, vedoucí regionálního perinatologického centra v Charkově na Ukrajině, kde pomáhá matkám při porodu. Přejděte na mé stories, abyste se dozvěděli víc o úžasné práci, kterou Iryna a jí podobní zdravotníci dělají pro záchranu životů na Ukrajině,“ napsal na svůj profil na sociální síti slavný fotbalista. Lékařka pak sdílela záběry na nastávající matky a novorozené děti ve sklepě ukrytém pod povrchem, který bombarduje ruská armáda. „První dny byly nejtěžší. Museli jsme se naučit, jak pracovat i za bombardování a útoků,“ popsala otřesné podmínky, v nichž zde děti přichází na svět. „Bohužel jsme do sklepa nemohli vzít děti z intenzivní péče, protože jsou závislé na přístrojích,“ dodává Iryna. Součástí příspěvků je proto výzva k finančním darům, které budou sloužit právě k pořízení přístrojů pro novorozence.

Pohotovostní kuchyni zřídil na polsko-ukrajinské hranici José Andrés, zakladatel World Central Kitchen. Na dvanácti velkých pánvích a ve dvanácti troubách jeho tým vaří stovky tisíc porcí denně. Skladiště v ukrajinském Lvově posílá nákladní auta, která pomáhají dostat vařené jídlo dál na východ. Dosud tato kuchyně vyslala potřebným milion porcí.

Kromě Davida Beckhama pomáhají i další známé osobnosti. Spisovatelka J. K. Rowling přislíbila dorovnat každou libru, která přijde nadaci Lumos, a to až do částky milionu liber. Lumos je charitativní organizace, která pomáhá dětem ve válečných oblastech. Herci Ashton Kutcher a Mila Kunis, která se narodila na Ukrajině, se zavázali přispět třemi miliony dolarů do sbírky na portálu GoFundMe, jejíž cílová částka je stanovena na třicet milionů dolarů. „Moje rodina přišla do Spojených států v roce 1991. Já jsem se narodila v roce 1983 v ukrajinských Černovicích,“ připsala na darovací portál. Minulý týden přesáhla sbírka stanovenou částku o dalších několik milionů dolarů.

Ukrajinská a ruská šéfkuchařka Olia Hercules a Alissa Timoškina, dlouholeté kolegyně žijící v Londýně, přišly s iniciativou Cook for Ukraine. Ta nabádá restaurace, aby účtovaly drobnou částku navíc jako způsob, jak přispět organizace UNICEF, která pomáhá dětem na Ukrajině i mimo ni. Cook for Ukraine také uspořádalo v minulých dnech akci s cílem rozšířit povědomí o ukrajinské kuchyni. Dosud se jim podařilo vybrat přes 290 tisíc liber. 

Italský ministr kultury Dario Franceschini na svém Twitteru uvedl, že parlamentem prošel jeho návrh, na základě kterého budou finanční prostředky italské vlády použity na obnovu zničeného divadla ve městě Mariupol. „Divadla všech zemí patří celému lidstvu,“ doplnil

O dalších zahraničních způsobech pomoci Ukrajině a jejím obyvatelům si můžete přečíst zde