Instalatér poslal 91leté ženě fakturu za opravu. Byla na ní nula. Británie ho oslavuje jako hrdinu

Obrázek: bojler-small

bojler 5

James Anderson je dvaapadesátiletý instalatér, otec pěti dětí, z britského Burnley. Profesi se věnuje od roku 1998. Není to poprvé, kdy podobným způsobem pomohl někomu v nouzi. Před lety se totiž rozhodl, že svou komerční činnost přetaví ve službu lidem v nouzi. Podle svých slov za léta pomohl tisícům lidí. Přesně 2 389 lidem, jak uvedl pro americkou televizi CNN.

bojler 1

Jeho nezisková společnost DEPHER funguje od roku 2017 a inspirací k jejímu založení byla situace, kdy se dozvěděl, že jiný z instalatérů podvedl seniora ze sousedství. „Přivedlo mě to k myšlence na další seniory a zranitelné lidi - musíme dělat víc, abychom pomohli těm, kteří to potřebují nejvíc,” říká. „Mnoho seniorů a hendikepovaných nerado žádá o pomoc. A když si nemohou dovolit něco jako spravit bojler, zřejmě to neudělají a dostanou se do potíží. My jsme tu od toho, abychom je takových starostí zbavili,” dodává.

bojler 3

James přiznává, že se kvůli své neziskové činnosti dostal do dluhů, aktuálně se pohybují kolem osmi tisíc liber. Slibuje však, že ani to ho od pomoci zranitelným neodradí. Věří naopak, že se mu i díky pozornosti, kterou nyní získal díky facebookovému příspěvku dcery jedné ze zákaznic, podaří najít další instalatéry a služby rozšířit také mimo Burnley.

bojler 2

Část nákladů se snaží pokrýt prostřednictvím sbírek, aktuálně běží například crowdfundingová kampaň, která už víc jak šestkrát překročila cílovou částku. Společnost poskytuje také klasické placené služby, z jejichž výtěžku pak podporuje činnost zdarma.

bojler 4

„Všichni děláme, co můžeme, a všichni dohromady tvoříme komunitu. Musíme být lidmi, pečovat o sebe navzájem,” uzavírá rozhovor pro BBC.

Foto: Facebook Jamese Andersona