HateFree Art: Jedna / Jeden z nás v Rokycanech

Obrázek: jednaznas-small

Tento týden začala další výstava z cyklu HateFree Art ve veřejném prostoru regionálních měst. Po dva týdny tak bude v Rokycanech na výlepních plochách formou plakátů k vidění výstava JEDNA Z NÁS / JEDEN Z NÁS (2011) fotografky Jany Štěpánové.

Projekt využívá formu reklamních kampaní a jejím prostřednictvím si pohrává s klišé a stereotypy, které spojujeme s genderovou a sexuální identitou. Štěpánová si klade otázku, jak taková identita vzniká a do jaké míry je tvořena předváděním stereotypních představ sdílených většinou. Víme, jak má vypadat skutečná žena, muž, lesba? A podle čeho to poznáme? Hlasovat můžete online na www.one-of-us.cz.

1

2

3

Co je HateFree Art?

HateFree Art je uměleckou částí projektu HateFree Culture, který reaguje na dlouhodobý nárůst negativních postojů vůči některým skupinám obyvatel ČR a zvyšující se toleranci vůči radikálním a násilným řešením. V rámci projektu byla ve spolupráci s Centrem současného umění DOX vyhlášena otevřená výzva pro umělce a širokou veřejnost k předkládání uměleckých projektů, které tato témata reflektují. Z více než 600 zaslaných projektů bylo vybráno 10 performancí, 7 videí a 15 děl z kategorie 2D umění, která budou realizována ve veřejném prostoru českých obcí. Více o výzvě na www.hatefreeart.dox.cz