V necelých 90 letech si znovu našel práci, aby ‚neumřel nudou‘

Obrázek: joebartley-small

Joe Bartley, devětaosmdesátiletý senior ze South Devon v Paigntonu ve Velké Británii, se po smrti své ženy Cassandry před dvěma lety cítil velmi osamělý. Uvažoval, jak dál a rozhodl se podat si inzerát, že hledá práci na částečný úvazek. „Nechtěl jsem už ‚umírat nudou‘,“ říká Joe pro The Guardian. Nabídka práce na sebe nenechala dlouho čekat a Joe nastoupil do Cantina Baru v Paigntonu

Majitelé kavárny si všimli jeho inzerátu v místních novinách a rozhodli se, že Joea přijmou. „Bez ohledu na to, jaký je váš věk nebo jaké máte zkušenosti, podle nás si kdokoli zaslouží šanci," řekla spolumajitelka Cantina Baru Sarah Martin a dodává: "Většina lidí má co nabídnout a zrovna Joe je někdo, kdo má zájem o práci a chce pracovat. Takže nad čím bychom měli váhat?"

joe inzerat

Sám Joe byl ohromený tím, jak spousta lidí reagovala na jeho inzerát. „Není to přece nic tak zvláštního, jen starý člověk hledá práci,“ diví se a dodává: „Pobavilo mě, že jsem se díky inzerátu stal takovou místní celebritou. Teď už se ale nemůžu dočkat práce a toho, že si vydělám své vlastní peníze. Cítím se skvěle.“

Na přijetí do práce ani nemusel čekat dlouho. „Majitel Cantina Baru mi zavolal a požádal mě, abych přišel za ním do kavárny. Trošku jsme si popovídali a pak si plácli na spolupráci,“ popisuje hladký průběh ‚pohovoru‘ Joe.

Nebyla to ale jediná nabídka, kterou Joe dostal. Ozval se mu také Glenn Rodgers, pekař z Barnstable. „Jsem pekař a vím, že ta práce není složitá a vlastně je to taková terapie, rozhodl jsem se, že mu nabídnu práci,“ vysvětluje Glenn. Joe však tuhle nabídku musel odmítnout, protože to pro něj bylo daleko. Glenn Rodgers to chápe a navíc říká, že by zaměstnavatelé měli dávat šanci lidem se zkušeností bez ohledu na věk. „Je to jinak nespravedlivé. Proč mu nedat šanci? To přece funguje oběma směry, když někdo chce zkušené pracovníky, co chtějí pracovat, tak musí dát šanci i starším lidem,“ dodává Glenn Rodgers.

joe vojak

Joe jako výsadkář (foto: archiv Joe Bartley)

Na novou práci v Cantina Baru se Joe velmi těší, nastupuje právě v těchto dnech. „Vidíme na něm, jak se těší,“ říká Sarah Martin, Joeova nová zaměstnavatelka. V minulosti byl Joe členem 6. divize výsadkářů a sloužil v Palestině po druhé světové válce. Svoji vojenskou minulost nezamlčel a uvedl ji jako zkušenost do svého inzerátu. Jestli ale zkušenosti z války využije i v nové práci, sám neví.

Úvodní foto: Repro Guardian 

Jazyková bariéra je často jedním z důvodů, proč se bojíme nebo ostýcháme s někým navázat řeč nebo vztah. Amanda Moore, studentka základní školy v Kalifornii, tenhle problém ale vyřešila velmi jednoduše. Použila online překladač od Google. Proč?