Po 50 společných letech před oltář. Australané přiznali gayům a lesbám právo na manželství

Obrázek: john-arthur-small

John a Arthur se potkali v roce 1967 v galerii. Když se shodou náhod každý z nich vydal k východu, setkali se u dveří a usmáli se na sebe. A žijí spolu už 50 let. Zřejmě jsou tak nejstarším gay párem v Austrálii, který právě teď slaví skutečnost, že se budou moci konečně vzít. Austrálie totiž před pár dny vyhlásila výsledky korespondenčního referenda o možnosti manželství pro stejnopohlavní páry, které jim tuto možnost jednoznačně přiznalo. 89letý John Challis a 85letý Arthur Cheeseman oznámili svůj sňatek na leden. „Každý by na něj měl mít stejné právo,“ říká John.

Austrálie ve středu oznámila výsledky korespondenčního referenda, které mělo pro zákonodárce doporučující funkci. V tom měli sami občané vyjádřit svůj postoj k možnosti manželství pro stejnopohlavní páry. Pro manželství se vyslovilo 61,6 % hlasujících, 38 % pak bylo proti. Návrh zákona byl poslán do australského senátu už ve středu odpoledne, kde projde připomínkovým řízením. „Vyjádřili se v milionech a hlasovali naprostou většinou pro rovnost v manželství, uvedl australský premiér Malcolm Turnbull, který současně oznámil, že zamýšlí schválit zákon do Vánoc. Podle odhadů je v Austrálii na 50 000 stejnopohlavních párů. A očekává se svatební boom.

Sex se ženou? Utekl jsem z pokoje

„Když jsem vyrůstal, v podstatě jako mladý kněz, byl jsem zděšený, že bych mohl být homosexuál. Vtloukal jsem si neustále do hlavy, že tohle bylo nejhorší zlo, příšerná porucha, nemoc,“ přiznává John. „Až tak moc, že když mi bylo kolem třicítky, napadlo mě, že bych měl jít do nevěstince a vyzkoušet, jestli dokážu mít sex se ženou. A když se ta dívka začala svlékat, udělalo se mi zle a utekl jsem z pokoje,“ dodává.

john arthur 1

Podle Johna Challise společnost od dob jeho mládí prošla enormním vývojem a právě i díky razantním změnám postojů si budou moci s Arthurem říci „ano“ už za dva měsíce. „Když jsme se potkali a začali jsme spolu žít, nebylo nutné se vyoutovat. Lidé nás přijali. Jiný byl ale způsob, jak vnímali populaci gayů. Byla to skutečně skrytá subkultura,“ vzpomíná. „Dnes je situace odlišná, gayové jsou dnes velmi respektovaní pro svou roli, kterou v komunitě hrají,“ říká.

Gay gen

Postoje společnosti se podle Johna změnily především ze dvou důvodů. „Vnímání gayů se za posledních dvacet nebo třicet let neskutečně proměnilo. Lidé sami říkají, že naše vztahy nejsou jiné než vztahy ostatních,“ zmiňuje. „To je ten hlavní rozdíl,“ zdůrazňuje. „A druhá věc, která podle mého názoru hraje důležitou roli, je přijetí faktu, že je homosexualita genetickou záležitostí. Lidé už nemluví o ‚homosexuální preferenci‘, nemluví o sexuální orientaci. Lidé se tak prostě narodili. Já jsem si nevybral, že budu gay,“ směje se.

Foto: Repro Vimeo