Karate babičky v keňském Nairobi

Obrázek: karate-grannies-small

Přibližně dvacet žen se každý týden schází v jednom z keňských slumů na kurz sebeobrany. Jsou ve věku našich maminek nebo babiček. Neučí se bránit se zlodějům, ale sexuálním násilníkům. V Keni se  hrozba sexuálních útoků na ženy v pokročilém věku stále zvyšuje. Až 20% obětí nahlášených sexuálních útoků jsou na ženy nad 60 let.

karate jane

Důvodem je představa, že ženy v pokročilém věku již nejsou sexuálně aktivní a nejsou proto nakažené virem HIV. Strach z nákazy je všudypřítomný, neboť se uvádí, že Keňa obsadila čtvrté místo ze všech zemí světa v počtu nakažených tímto. Mezi některými muži také panuje představa, že je pohlavní styk se starší ženou z nemoci AIDS vyléčí nebo že znásilněním seniorky se očistí od hříchů.

V roce 2007 začala Sheila Kariuki pořádat kurzy sebeobrany pro starší ženy. Na samém počátku se ženy podivovaly nad tím, proč by zrovna ony měly docházet na takové cvičení a říkaly, že karate je pro mladé. „Pak jsme se ale společně posadily a ukázaly jsme jim základní cviky. A od té doby cvičí a na lekce pravidelně docházejí,“ říká Sheila.

Sheiliny kurzy přinášejí úspěchy a ženám opravdu pomáhají. Důkazem je sedmdesátiletá babička, která popisuje, jak se po absolvování kurzu ubránila útočíkovi: „Jednoho dne přišeli ke mně domů mladí muži a jeden z nich mě popadnul za oblečení. Ale byla jsem rychlejší. Rukou jsem ho chytila za přirození. A jak začal řvát, přiběhli sousedi a násilníci utekli,“ říká pyšně. Žen, které se díky kurzu ubránily útočníkům, je mnohem více.

karate grannies

Potřeba takového kurzu je však důsledkem smutné skutečnosti, kdy se ženy se musejí podle svých slov spoléhat samy na sebe. Policie totiž jen zřídka obhlíží témné uličky a násilníci, kteří jsou nahlášení na policii, se mnohdy díky úplatku dostanou na svobodu. 

Foto: Repro AJ+