HateFree Art: Kdo je to? v Náchodě

Obrázek: ledvinova-small

MUHMAD RASHEED, *1962

Učitel a taxikář z Misanu, z jižního Iráku. Od roku 1987 učit nesměl, jako člen rodiny považované za nepřátele režimu Saddáma Husajna. Švagr a bratr byli popraveni, jeho sestra deportována do Iránu, byl jim zabaven veškerý majetek. Od pádu režimu se stará o vzdělávání 30 sirotků. Rád by se postaral o dalších 108 zájemců, ale zatím neví jak. Školu financuje z vlastních zdrojů a ze skromných příspěvků ostatních rodičů. Sirotkem v Iráku není jen dítě bez rodičů, ale i to, kterému zemřel jeden z rodičů, nebo je rodina příliš chudá. Výjimkou nejsou ani „sirotci“ z rozvedených manželství. Muhmad Rasheed mezi ně řadí i své děti. První ženu mu zabili a s druhou ztracené rodinné štěstí nenašel. Svoji rodinu vlastně nevidí, přes den zadarmo učí a v noci pracuje jako taxikář.

7

AREE MOHAMMED AL-JABARI, *1972

Produkční mezinárodní organizace z Bagdádu. Považuje se za dítě štěstěny, protože on a jeho rodina nebyli dotčeni minulým režimem ani současnou okupací. Bojuje s problémem, že Iráčané ho považují za mezinárodního špióna a expatrioti za příslušníka Saddámovy tajné služby. Trápí ho uměle vytvořené náboženské a etnické rozdělení Iráčanů. Sám tvrdí, že je Kurd. Jeho rodina žije v Kurdistánu už přes 500 let. Ale především je Arab, Shafiey, protože uznává výklad Koránu podle stejnojmenného imáma. Ale je spíš Saíd, jako jeden z cca 25% Iráčanů, kteří jsou údajně přímými potomky proroka Mohameda. Věří i v Krista, jako jednoho z proroků jmenovaného v Koránu. Tvrdí, že rozdíly mezi islámskými náboženskými skupinami pociťuje jen menšina Iráčanů. Ostatních cca 70% to neřeší. Věří, že s nimi se podaří vydat dobrou cestou.

Co je HateFree Art?

HateFree Art je uměleckou částí projektu HateFree Culture, který reaguje na dlouhodobý nárůst negativních postojů vůči některým skupinám obyvatel ČR a zvyšující se toleranci vůči radikálním a násilným řešením. V rámci projektu byla ve spolupráci s Centrem současného umění DOX vyhlášena otevřená výzva pro umělce a širokou veřejnost k předkládání uměleckých projektů, které tato témata reflektují. Z více než 600 zaslaných projektů bylo vybráno 10 performancí, 7 videí a 15 děl z kategorie 2D umění, která budou realizována ve veřejném prostoru českých obcí. Více o výzvě na www.hatefreeart.dox.cz