V Indii otevřela první škola pro transgender studenty

Obrázek: hidzry-sapna-small

V jihoindickém státě Kerala, ve městě Kochi, byla v pátek otevřena pobytová škola pro transgender osoby. Stala se tak první školou tohoto druhu v zemi. „V Kerale je zhruba 25 tisíc translidí. 57% z nich bylo nuceno předčasně ukončit školu kvůli stigmatu, které si s sebou nesli,“ uvedla pro BBC Vijayraja Mallika, transgender aktivistka, která školu řídí. Domnívá se, že by tito lidé měli dostat šanci si vzdělání doplnit – v bezpečí a bez stigmatu.

„Zatím jsme vybrali šest kandidátů ze čtrnácti zájemkyň – jedná se ve všech případech o male-to-female (pozn. biologické muže, kteří se cítí být ženou). Celkem bude mít škola zatím deset míst, jedno z nich rezervované pro female-to-male (pozn. biologickou ženu, která se cítí jako muž) a jednoho člověka s hendikepem,“ popisuje strukturu studentů paní Mallika.

Vyšívání, farmaření nebo rétorika

Studenti a studentky budou po skončení docházky připraveni na CBSE zkoušku po desáté a dvanácté třídě indického školství, která většinou odpovídá žákům ve věku 15-16 a 17-18 let. Studenti Sahaj International budou ve věkovém rozmezí 25 – 50 let a vedle klasické výuky si osvojí také některé specializované pracovní dovednosti. Mezi ty bude patřit například vyšívání, organické farmaření, osobnostní rozvoj nebo rétorika.

„Cílem školy je, aby si transgender lidé byli schopni najít slušné zaměstnání a žít důstojný život,“ popsala pro BBC Mallika. Řady učitelů naplní rovněž transgender osoby. Ty budou podle ní schopny situaci studentů a studentek lépe rozumět a mohou pro ně být pozitivním příkladem a motivací ke studiu. 

1

Předsudky v cestě

Transgender osoby se v Indii potýkají se silnými předsudky velké části společnosti a patří tak mezi nejzranitelnější sociální skupiny tamní společnoti. Zakladatelé školy se proto potýkali s řadou problémů – tím asi největším byla nevole majitelů nemovitostí je pro takovou školu pronajmout. Nakonec se jim podařilo získat budovu k užívání zdarma od řádu Karmelitánek

Měnící se svět hidžer

Podle odhadů žije v Indii na dva miliony transgender osob. Jedním ze známých označení některých komunit je slovo hidžra. Ty se tradičně živily (a některé dodnes živí) žehnáním novomanželům, nově narozeným dětem nebo běžným obyvatelům v různých každodenních situacích. Řada obyvatel Indie dodnes věří v jejich magickou moc, a proto se při důležitých rituálech životního cyklu snaží hidžry usmiřovat, nejčastěji finančními prostředky, výměnou za jejich kladnou sudbu. V posledních desetiletích ale dochází k ústupu od této tradiční profese a většina hidžer se tak dnes živí prostitucí nebo žebrotou, které jsou v Indii nelegální. 

ritika

Tato výrazná změna měla také fatální dopad na jejich společenské postavení. Přestože se obecně deklaruje, že hidžry se těší poměrně velkému respektu svého okolí, jsou velmi častým terčem verbálních i fyzických útoků, diskriminace, znásilnění nebo obtěžování jak ze strany běžných obyvatel, tak také státních úředníků (včetně policie). Neustále proto balancují na hraně zákona a pro svou odlišnou pohlavní identitu jsou často zavržené vlastní rodinou i okolím.

Více o životě a postavení hidžer najdete v naší reportáži Hidžry: Transsexuální bohyně od dob Rámájany.

Ilustrační foto: Lukáš Houdek