Umělkyně reaguje na nenávist v USA poezií na spadaném listí

Obrázek: leavespoetry-small

S originálním a intimním způsobem, jak reagovat na vlnu nenávistných projevů, které se ve Spojených státech zvedly po prezidentské volbě, přišla ruská výtvarnice Elena Zahara žijící v Brooklynu. Popsala celkem 86 spadaných listů ze stromů úryvky z poezie slavných autorů různého původu a rozmístila je v pěti newyorských parcích. „Ten týden po volbách byl pro nás všechny hodně zraňující. Potřebovala jsem proto udělat něco, co se voleb netýká, něco smysluplného a krásného, co by lidi opět spojilo,“ uvedla pro HFC Elena. Její aktivita se stala hitem a lidé z různých míst nyní v projektu spontánně pokračují.

leavespoetry1

„Byl povolební týden ve Státech. Jedno ráno se mnoho z nás probudilo do šoku a pocitu bezmoci. Před necelým měsícem jsem konečně dostala potřebné dokumenty pro život v zemi, kde jsem se rozhodla usadit, protože se tu cítím pohodlně, svobodně a je inspirativní tu žít. Ten politický marast spojený s mými osobními problémy vše zhoršil,“ popisuje své pocity Elena Zahara. Naráží tím zejména na to, co následovalo po zvolení nového prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. V zemi se zvedla vlna nenávistných projevů, a to zejména vůči přistěhovalcům a lidem rozdílného etnického původu, také ale například vůči stoupencům nově zvoleného prezidenta. 

leavespoetry2

„Potřebovala jsem se s tím vyrovnat. Jsem umělkyně, proto mi umění jako takové, spolu se sportem a zdravou stravou, většinou pomáhá. Sesbírala jsem spadané listí a napsala na něj citáty z poezie,“ popisuje pro HFC svou motivaci. „Nejsem taková fanynka poezie, ale s časovým odstupem se mi právě básně zdály jako nejlepší zdroj moudrosti a míru. Zahrnula jsem americké, britské, latinskoamerické a ruské autory,“ dodává. 

leavespoetry6

Celkem 86 lístků popsaných poezií pak rozmístila v pěti parcích na Manhattanu – ve Washington Square Park, Union Square Park, Madison Square Park, Bryant Park a v parku na Tompkins Square. „Vsadím se, že většina lístků nebyla nikdy objevena, ale pár z nich, které někdo náhodou našel, mohly kolemjdoucí přimět k úsměvu a k přemýšlení,“ říká.

leavespoetry7

Její projekt se stal internetovým hitem. Napsala o něm četná italská média a její příběh zveřejnil také celosvětově populární server Bored Panda. „Nyní lidé z různých míst sbírají spadané listí, píší na něj úryvky z poezie s hashtagem #leavespoetry a nechávají je v rozličných parcích. Mám z toho neskutečnou radost,“ říká Elena.

leavespoetry5

Elena Zahara věří, že Američané neztratí svou tvář a naději. Někteří proti situaci protestují a budou podle ní pokračovat v boji za svá práva. „To je to, o co jsem ve své vlasti přišla. Protesty doprovázela apatie a vnitřní emigrace – život, kdy se straníte politice a zaměříte se jen na osobní, umělecké nebo vzdělávací projekty,“ hodnotí situaci v USA.

leavespoetry8

„Ty dny jsem potkala řadu přátel a pořád jsme dokola diskutovali to stejné – kdo, jak a proč volil. Tehdy mi došlo, proč je pro volební výsledky tak důležité odkrýt rozdělení podle rasy, pohlaví nebo vzdělání. Myslím, že to odhaluje nenávist, která je ve vzduchu cítit. Potřebovala jsem proto udělat něco, co se voleb netýká, něco smysluplného a krásného, co by lidi opět spojilo,“ uzavírá.

leavespoetry3

leavespoetry4

Foto: Archiv Eleny Zahary