HateFree Fest: Poleťe s námi na Letiště!

Obrázek: letiste-small

Začátek druhého ročníku Letiště festivalu se již blíží. O víkendu 14. a 15. srpna otevře brány areál hranického letiště, kde se představí čtyřicet kapel domácí i slovenské scény. Nový festival s přízviskem Hate Free, má otevřenou náruč pro každého, kdo chce rozšířit své obzory jak v hudbě, tak ve filmu a sportu a kdo se chce zamyslet nad nenávistí a tolerancí v dnešním světě.

Letiště festival vznikl jako komunitní akce a rád by si tuto tvář zachoval. Mladí hudebníci, filmaři, sportovci a organizátoři kulturních akcí se spojili a na dva dny v roce si vytvořili idální svět v krásném prostředí s hudebním doprovodem těch nejoriginálnějších kapel české alternativní scény. Objasnit své postoje přijede Kato z Prago Union, zásobování energií bedou mít na starosti Fast Food Orchestra a balkánské šílenství Circus Problem a hranický rodák, hudební producent a zpěvák v jedné osobě Boris Carloff zde představí svou tvorbu pohybující se na hranici elektra, jazzu a rocku. Spojení živé kapely, smyčců a nejčerstvější elektroniky představí slovenský objev Fallgrapp. Ze stejného směru přijedou inovátoři FVLCRVM a The High Corporation. Spojení novátorství a živelné energie přijedou reprezentovat kapely jako Peter Pan Complex, Věc Makropulos nebo Personal Highway. Samotnou složkou programu budou kapely v jejichž čele stojí mimořádné zpěvačky. Patricie, Pitch Bender nebo Nano Illusions se tak možná dočkají svého objevení.

HateFree Culture ve spolupráci s festivalem připravila řadu aktivit. Při přestavbách pódia mezi kapelami budou například vystupovat stand-up komici známí z HateFree Stage. V průběhu soboty bude probíhat v prostorách festivalu kontinuální performance umělkyně Jany Orlové, hranický zámek bude zase hostit výstavu portrétů známých osobností Nenávist mi nesluší! a návštěvníci si budou moct na stánku HFC vyzvednout placky, nálepky a další materiály. Pro návštěvníky s HateFree Občankou pak čeká sleva ve výši 100 Kč na dvoudenní permanentku

letiste plakat

„Chceme aby program festivalu byl co nejblíže divákům a aby se mohli i aktivně zapojit. Rádi bychom také vytvořili festivalovou komunitu, která sdílí společný názor na svět a které nestačí bezmyšlenkovitá zábava.“ Popisuje programovou stránku festivalu jeho ředitel Matěj Černý. Na Jam Stream Stagi tak bude otevřené pole pro všechny kteří se chtějí kreativního procesu zúčastnit.

Pro návštěvníky je kromě hudebního programu připravena i filmová stage, kde jsou na programu filmové lahůdky a nové krátké filmy. V průběhu festivalu se také uskuteční několik standupů komiků jako Tigran Hovakimyan nebo Jiří Jakima na téma tolerance. Součástí každého festivalu je samozřejmě i občerstvení a zde se chuťové poháry návštěvníků vydají do neznámých vod na kuchařské stagi, kde kuchařští mistři ukáží, že samotná příprava pokrmů může být pořádná show. Protože sport a adrenalin způsobují dobrou náladu, je připraven BMX Freestyle workshop a své kousky přijedou ukázat i místní parkouristé. A kdo nebude po pátečním večírku dostatečně utahaný, může si o sobotním poledni zaběhnout charitativní závod Barrier Run.

Letiště Festival je pro všechny co to chtěj dostat někam dál. Pro všchny kteří chtějí přemýšlet a komu není lhostejný osud druhých. Pro všechny kteří věří v zítřek barevnější než si dnes umíme představit. Tak se připoutejte, odlétáme.

www.letistefest.cz
www.facebook.com/letistefest