Jihoafrická LGBT mešita poskytuje vzácné útočiště

Obrázek: innercircle-small

Páteční modlitby v mešitě v Kapském Městě se neliší od modliteb v jakémkoli jiné mešitě. Snad s jedním rozdílem. Zdejší imám je vyoutovaný gay a podporuje práva LGBT lidí. Jeho postoj i on sám vyvolává sice u některých muslimů pobouření, osmačtyřicetiletý imám Muhsin Hendricks tu však vybudoval malou a velmi loajální kongregaci a mnoha lidem pomáhá propojit víru a sexualitu.

innercircle1

„U muslimské komunity jde o velmi těsný vztah mezi láskou a nenávistí,“ říká Muhsin pro AFP a dodává: „Někdy by mě nejraději shodili z nejvyšší hory a jindy jsou zase rádi, že tu je imám, který se věnuje lidem a který pracuje s těmi, kteří o to mají zájem.“

Kapské Město je považováno za nejvíce „gay-friendly“ místo v Africe. Najdete zde mnoho restaurací, barů, penzionů nebo klubů v blízkosti centra města. Mushin Hendricks zde založil už v roce 1996 podpůrnou skupinu The Inner Circle. Ta už 20 let pomáhá muslimům, kteří byli kvůli své sexuální orientaci vyloučeni z rodiny. A před pěti lety založil Mushin také zmíněnou mešitu. Ta se stala místem, které nabízí prostor pro modlitby všem lidem bez rozdílu sexuální orientace.

innercircle4

Dnes do mešity pravidelně chodí asi 25 věřících a je to místo, kde se mohou vzít homosexuální páry. Jihoafrická republika byla totiž jedna z prvních na světě, která v roce 1996 do Ústavy začlenila ochranu práv LGBT komunity a zároveň je jedinou africkou zemí, která umožňuje manželství stejnopohlavních párů.

innercircle2

Mnoho Jihoafričanů z různých náboženských skupin není vždy tolerantní a LGBT komunita je tak nezřídka cílem diskriminace nebo násilí. V Kapském Městě žije asi 300 tisíc muslimů a představitelé většiny mešit zaujímají vůči homosexualitě negativní stanovisko. Někteří chtějí proti ní bojovat i formou domácího vězení a nápravného zacházení s LGBT lidmi. „Homosexualita je nepřípustná a stihne je trest,“ říká například imám Pandy z mešity v Mowbray, který je kritikem skupiny Inner Circle. Ta po celých 20 let své existence bojuje o přežití a musí se vypořádávat s opozicí ortodoxních islámských vůdců. Podporu gayů a leseb ale nikdo ze skupiny nevzdává. "Většina zpráv o queer problematice, která se k muslimské komunitě dostane, pochází od duchovních, kteří jsou homofobní," uvádí důvod, proč pokračovat v práci, Abdul Karriem Matthews, programový manažer v Inner Circle.

innercircle3

Průkopníci změn

Inncer Circle pomáhají mnoha lidem, jedním z nich je také učitel místní z místní umělecké školy, Zaid Philander. Pro něj je mešita vítaným útočištěm a skupina mu pomohla ve chvíli, kdy musel snášet nápravný rituál od šarlatánského lékaře v Kapském Městě. "Mnoho životů bylo zničeno kvůli rozporu sexuality a náboženství. A to se musí změnit. Inner Circle jsou průkopníky této změny, je to dobré místo pro start,“ říká Zaid a svěřuje se, proč se přidal k Inner Circle: „Je to místo, kde mohu být sám sebou a kde mohu mít vztah s Bohem.“

Imám Mushin Hendricks cestuje po celém světě a snaží se šířit své poselství mezi další LGBT muslimy, aby pokračovali v tom, co dělají a snažili se šířit změnu. "Chtěl bych dospět k bodu, kdy už nebudeme ti podivní lidé,“ říká Mushin. "Nevidím muslimskou komunitu jako nepřítele," dodává.

innercircle5

Foto: Instagram Inner Circle