Manipulace: Mapy islámské a uprchlické kriminality

Obrázek: mapy-small

Na sociálních sítích začala být v poslední době hojně sdílena mapa, v některých případech uváděna jako "od policie s trestnými činy imigrantů spáchaných v Německu”. Myšlena je tím Refugee Crime Map, mapa Německa, na které mají být vyznačené činy spáchané uprchlíky a přistěhovalci za poslední měsíce. Iniciativa Islám v ČR nechceme dále sdílí také “mapu islámské kriminality v Německu”. Jedná se o mapu XY-Einzelfall (XY- Jednotlivé případy). Kdo je autorem map a jaká data obsahují?

mapa sdileni 1

Mapa od německé policie?

Není jasné, jak informace o údajné policejní mapě vznikla, nicméně Refugee Crime Map není mapa tvořená policií. Mapu tvoří dobrovolníci, kteří se dle informací na webu “obávají o bezpečnost svou a svých rodin.” Mapa by dle jejich slov měla vyhodnocovat trestnou činnost migrantů a žadatelů o azyl a přinést tak informace, které média neúplně pokrývají. Jak je uvedeno již v informacích na webu, autoři se nevěnují hodnocení daných případů, pouze zveřejňují případy, které se objeví v policejních a celních zprávách či médiích. Také se mapa i přes svůj název neomezuje pouze na činy uprchlíků, ale týká se všech migrantů včetně migrantů z jižní a východní Evropy. Na mapu se tak může dostat v podstatě jakákoliv zpráva, která se byť jen okrajově týká migrace a migrantů.

Na mapě tak například najdeme případy Rumuna podezřelého z vykrádání aut, Litevce odsouzeného za krádež, Ukrajince s falešnými rumunskými pasy, zloděje “Jižany”, či zloděje s východoevropským přízvukem.

Trestné činy?

Případy na mapě jsou rozděleny podle typu trestné činnosti. Krom toho by v každém záznamu mělo být uvedeno datum činu, státní příslušnost pachatele, pohlaví a věk pachatele a oběti. V mnoha případech však údaje nejsou známé a v záznamu chybí. Je to především z toho důvodu, že do mapy se dostávají nejen objasněné činy, ale je v ní zobrazena spousta případů, kde je pachatel neznámý a policie po něm pátrá. Údaje jsou tak vyplněny pouze z výpovědi svědků.
Tak se do databáze dostávají záznamy jako například tento případ z Coesfeldu. Dle zprávy se pachatel postavil před auto a bránil tak oběti v odjetí. Pachatel je neznámý muž ve věku kolem 30 let středomořského vzhledu. Podobně například u případu v Syltu, kde došlo k vraždě v azylovém centru. Ve zprávě chybí jakákoliv informace o pachateli i oběti. Některé zprávy také neobsahují žádný zdroj. Pro úplnost se sluší dodat, že v mnohých případech je nejen pachatel, ale i oběť migrant
Ačkoliv má web zajímavý nápad a potenciál fungovat jako informační kanál mezi policií, médii a obyvatelstvem, svoji roli bohužel nenaplňuje a jedná se spíše o zmatený seznam různých, často neobjasněných činů velmi různorodé skupiny pachatelů.

ivcrn

Mapa islámské kriminality v Německu?

Podobně jako Refugee Crime Map, na mapě XY-Einzelfall se autoři snaží zaznamenávat činy cizinců spáchané v Německu. Autoři mapy jsou anonymní, na facebookové stránce najdeme pouze informaci, že se jedná o policejní a novinové zprávy o činech uprchlíků a migrantů. V rozhovoru jedna z autorek popisuje podobnou motivaci jako u předchozí mapy - zveřejňovat jednotlivé případy, kterým se média málo věnují. Dále uvádí, že dané zprávy jsou zveřejněny, pokud je jasný důkaz, že pachatel byl cizinec. Dle jejích slov je to buď jasné z informací policie, nebo dle popisu pachatele.

mapa sdileni

To, co policie ve zprávách uvádí jako “Jižané” či “jižanský vzhled” autorka interpretuje jako “Turci, Arabové, Afričané nebo Albánci.” Ve skutečnosti ale není možné určit, jakou skupinu lidí policie či svědci slovem “Südländer” označují. Obecně se jedná o obyvatele jižních zemí, zejména zemí ve Středomoří.

Mapa obsahuje podobné záznamy jako Refugee Crime Map. Obsahuje případy, které jasně dokládají, že pachatelem byl žadatel o azyl či cizinec. Stejně jako u předchozí mapy se však i zde objevují záznamy lidí, u kterých původ není zřejmý. Například “Jižan” s černými vlasy políbil a objal ženu, cizinec, který mluvil německy s přízvukem obtěžoval mladou ženu, ženy obtěžovali také muži s černými vlasy, Východoevropané napadli ženy, zloději mluvili lámanou němčinou, v Bad Segebergu obtěžoval ženu muž se světlou pletí, případně odkaz nefunguje.

Informace o náboženství pachatele se ve zprávách neobjevuje, pokud s daným případem přímo nesouvisí. Mapa reálně obsahuje případy, které lze přímo s náboženstvím spojit. Ty se objevují především v části o teroristických útocích, kde nejčastější organizací je Islámský stát. I v této sekci jde ale o cizince všeho druhu, například Rusa, i když případů původních Evropanů podporujících IS je samozřejmě méně. Podobně je na tom sekce monitorující případy žhářství. Sekce se snaží dokumentovat případy, kdy vznik požáru v azylovém centru způsobili jeho obyvatelé. I zde se ovšem objevují případy, ve kterých pachatel není zřejmý.

securitymag

Český konspirační server Security Magazín o mapě navíc informuje následovně: "Alternativní mapa trestných činů údajně spáchaných utečenci na celém území Německa, Rakouska, Švýcarska a dalších evropských zemí. Vznikla jako důsledek "politicky korektní" debaty o problémech s přistěhovalci." 

Podobně jako v případě  Refugee Crime Map se tedy jedná spíše o zmatený seznam různých, často neobjasněných činů velmi různorodé skupiny pachatelů. Informace o údajně islámské kriminalitě v Německu je tedy značně zavádějící, stejně jako informace o mapě kriminality uprchlíků.

Úvodní foto: Wikipedia