Stovky michiganských studentů chránily modlící se spolužáky

Obrázek: michigan-small

Stovky studentů Michiganské univerzity utvořily kruh kolem svých modlících se muslimských spolužáků. Vyjádřili tak podporu a sounáležitost poté, co bylo jedné muslimské studentce údajně vyhrožováno kvůli šátku.

Studenti Michiganské univerzity začátkem minulého týdne na symbol ochrany a podpory obestoupili své modlící se muslimské spolužáky. Stalo se tak poté, co bylo jedné muslimské studentce údajně vyhrožováno zapálením za nošení šátku. Proti tomu se rozhodly vystoupit tři stovky studentů této univerzity při veřejné modlitbě, kterou uspořádala Asociace muslimských studentů jako výraz míru a hrdosti. Farhan Ali, předseda asociace, řekl: „Podpora, které se nám dostalo, byla ohromná a naprosto úžasná. Muslimským studentům přinesla klid a ukázala, že jsou zde lidé ochotní stát při nás.“

Toto však není zdaleka jediný případ, kdy se nemuslimové rozhodli podpořit své muslimské spolužáky, sousedy či neznámé spoluobčany a nabídli jim svou ochranu. Celý svět obletěly fotografie z Káhiry, kde během protestů z roku 2011 egyptští koptové svými těly chránili muslimy, kteří se modlili na káhirském náměstí Tahrír. 

Záchrana synagogy v Bradfordu

Přátelství a pomoc nejsou výjimkou ani v muslimsko-židovských vztazích. Důkazem je případ z Bradfordu ve Velké Británii, kde před lety hrozilo, že více než sto let stará synagoga bude muset být kvůli špatnému stavu a prosakující střeše uzavřena. Na opravu nebyly finance, a tak sedmaosmdesátiletý předseda bradfordské reformní synagogy velmi neochotně uvažoval o jejím prodeji, čímž by způsobil místní židovské komunitě značné komplikace s dojížděním do svatostánků ve vzdálenějších městech. Pomocnou ruku v podobě finanční podpory nabídla židům místní muslimská komunita a synagogu namísto prodeje čekají další a další roky fungování. Touto pomocí se vztahy mezi předsedou synagogy Rudim Leavorem a sekretářem Rady bradfordských mešit Zulfi Karimem upevnily natolik, že když Leavor odjíždí na dovolenou, nechává Karimovi klíče od synagogy. Společně také zavedli tradici, kdy židé zvou muslimskou komunitu na šábesovou večeři a muslimové jim jejich pohostinnost oplácejí během postního měsíce ramadánu.

Přepadený autobus v Keni

V prosinci to bude rok od incidentu v Keni. Autobus s 60 cestujícími tehdy mířil z hlavního města Nairobi na sever, když ho střelbou na čelní sklo zastavila skupina ozbrojenců z teroristické organizace Al-Šabáb. Někteří muslimští cestující začali v autobuse urychleně rozdávat šátky nemuslimům, aby skryly jejich nemuslimskou identitu a tím jim zachránili život. Když jeden z příslušníků Al-Šabábu nastoupil do autobusu a přikázal, aby se cestující venku rozdělili do dvou skupin na muslimy a nemuslimy, několik z nich se vzepřelo a teroristy vyzvalo, aby je buď zabili všechny, nebo je nechali jít. Keňský učitel Salah Farah, který se postavil ozbrojencům, byl postřelen, další z odvážných zemřel na střelná poranění v nemocnici.

Statečný učitel Salah Farah po incidentu řekl: „ Jsme bratři. Mezi námi je rozdíl pouze v náboženství. Proto žádám své bratry muslimy, aby pečovali o křesťany, aby pak křesťané pečovali o nás. A vzájemně si pomáhejme.“

Lidský řetěz v Praze

Podpora napříč náboženstvími se nevyhýbá ani České republice. Když byl v červenci ve Francii teroristy zvražděn farář Jacques Hamel, zorganizovali čeští muslimové na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad shromáždění, na němž odsoudili terorismus a násilí. V rámci ní se také zúčastnili bohoslužby v místním kostele a poté, co na památku zavražděného faráře zapálili svíčky, se symbolicky ruku v ruce postavili před vchod do svatostánku na důkaz sounáležitosti a podpory.

 F5A1406

Úvodní foto: Benji Bear (Instagram)