HOAX: Muslim dopaden při pokusu znásilnit 7letou dívku

Obrázek: vladivostok-small

Facebooková stránka We Are Here At Home .com se v poslední době soustřeďuje na systematickou tvorbu hoaxů pomocí zneužívání videí, pomocí kterých se snaží dokázat, že muslimové a migranti se v západních zemích dopouštějí brutálních činů a že země s vyšším počtem běženců jsou již dnes v rozkladu, v podstatě ve válečném stavu, města jsou rabována apod. K tomuto účelu zneužívají starší videa a videa vytržená z kontextu - například z jiných částí světa či nesouvisejících situací, ke kterým doplňují popisky o smyšlených případech či činech muslimů.

opili ridic

Česká facebooková stránka We Are Here At Home .com zveřejnila 27. ledna 2016 video s rozmazanými záběry zakrváceného muže na kolenou, na kterého muži kolem rusky pokřikují. Stránka uvádí video s popisem: "Muslim se pokusil znásilnit teprve 7 letou dívku. +18 / Záběry nejsou vhodné pro slabší povahy". Samotný obraz obsahuje také výrazný nápis: "Muslim dopaden při pokusu o znásilnění a ztrestán!" Video už zhlédlo téměř 300.000 lidí a sdílelo ho téměř 4.500 uživatelů.

Video je však dokladem lynčování opilého řidiče, který v červenci 2012 v ruské oblasti Podgorodenki nedaleko Vladivostoku srazil svým vozem značky Nissan skupinu mladých lidí, z nichž dva muži zemřeli. Z místa se pokusil uniknout. 

Jelikož je kontext, ve kterém se v Česku video sdílí, zcela smyšlený, jedná se o hoax.

Muž, který kázal přítomným včetně královny, nebyl dirigent. S orchestrem neměl nic společného, byl to zkrátka jeden z návštěvníků. Není to údajně jeho první narušení nějaké akce. Hudebníci současně neodešli na protest proti narušiteli koncertu, ale proto, že je k tomu vyzvala bezpečnostní služba a policie. Následně byl muž prohledán a z koncertního sálu vyveden.
Skutečnost je tak mnohem méně dramatická, než se článek (a další články ze zahraničí z předchozích let) snaží podat. Přisouzení role dirigenta narušiteli má v člověku navodit dojem, že muslimové „infiltrují“ takové instituce, jako je klasická opera. Odchod hudebníků má být zase interpretován jako odvážný tichý vzdor proti autoritě (proto role dirigenta), ačkoli jde ve skutečnosti o poslechnutí v zájmu vlastní bezpečnosti.
Událost se odehrála už v roce 2011. V tomtéž roce se její překroucená verze objevila už na několika protiislámských serverech (http://www.jihadwatch.org/2011/09/netherlands-muslim-disrupts-concert-for-queen-to-preach-islam?doing_wp_cron=1452179388.3092050552368164062500). Později se opět začala objevovat v roce 2014 jak na zahraničních propagandistických serverech, tak na sociálních sítích, kdy byla také vyvrácena ( https://www.truthorfiction.com/beatrix-concert-muslim-disruption/ ). Znovu se začala šířit začátkem letošního roku.(http://www.novarepublika.cz/2016/01/dirigent-vysvetloval-kralovne.html). 
 
Zprávě se fakticky věnovala jen nizozemská média, ve kterých se o muslimském dirigentovi a orchestru odcházejícím na protest nemluví, naopak incident uvádějí tak, jak se skutečně odehrál.