Růžemi pro lepší vzájemné soužití

Obrázek: ruze-uk-small

„Dobré a špatné skutky si nejsou rovné; odplácej tím, co lepší je.“ Možná právě tímto koránským veršem se řídila malá skupina muslimek, které se po útoku nožem na muže muslimského vyznání vrátily na místo činu a kolemjdoucím rozdávaly růže.

pondělí 12. prosince byl na vlakové zastávce Forest Hill v Londýně pobodán otec tří dětí, Muhammed-Askar Ali. Dříve toho dne navštívil se svou manželkou mešitu a večer se společně chtěli vlakem vrátit domů. Právě ve stanici Forest Hill na Muhammada zaútočil nožem muž a způsobil mu vážná zranění v oblasti hlavy a hrudníku. Útočník měl na svou oběť a jeho ženu mimo jiné křičet, ať se vrátí do Sýrie.

ruze UK 1

O dva dny později se na místě útoku sešlo několik mladých muslimek a v reakci na pondělní událost rozdávaly kolemjdoucím růže. Jedna z nich, třiadvacetiletá Gulistan Arslan uvedla pro deník Standard: „Přišly jsme, abychom s růžemi rozdávaly našemu okolí také mír. Přišla za námi spousta lidí. Potkaly jsme například mladou paní, která byla svědkem pondělního útoku. Řekla nám, že to, co děláme, ji zahřálo u srdce. Rozplakalo mě to.“

ruze UK 2

Rozdávání růží uspořádala londýnská organizace Dialogue Society společně s edmontonskou mešitou Mevlana Rumi Mosque. Dívky se dočkaly velkého pozitivního ohlasu jak přímo u vlakové zastávky, tak na sociálních sítích. „Za to, že dělají Forest Hill a svět opět krásným, děkuji těmto úžasným dívkám,“ napsal uživatel Daniel Mason na svém twitterovém profilu. Další a další tweety uznale oceňovaly gesto mladých muslimek: „Byla jsem dojata úžasnými muslimskými ženami, které na Forest Hill rozdávaly růže. Krásné gesto ve světle pondělních událostí,“ píše Erica.

ruze UK 3

Útočník za pokus o vraždu a držení útočné zbraně stanul před soudem.

Foto: FB Dialogue Society