Manipulace: Rasistické napadení ženy černochem

Obrázek: bezdomovkyne-usa-small

Recyklace starých videí a videí vytržených z kontextu je zřejmě nejčastější metodou tvorby hoaxů a manipulací v poslední době. K popisu videa se přidají zavádějící informace nebo se naopak vynechají informace, které situaci vysvětlují nebo doplňují kontext. Rady jak ověřovat videa na internetu najdete v našem Návodu.

utok bezdomokyne ee

V posledních dnech se na sociální síti Facebook opět začalo šířit video sdílené před rokem stránkou Evropa - Evropanům. Na videu vidíme agresivní útok mladého muže na starší ženu. Incident je stránkou prezentován jako rasistický s komentářem: “Vážení přátelé, ať je to kdekoli na světě toto nemění situaci co hrozí za pár let nám. Tady už nejde o to zda jde o muslimskou komunitu nebo ne, tady už jde o to, že oni samotní mají odpor vůči bílé rase. Tohle není ‘SATISFAKŠN’ ale holá pravda, ať se to líbí někomu nebo ne.”

utok na bezdomovce olivie 4

Stránka v popisu neuvádí, kde se čin odehrává, přesto je video již dále sdíleno v kontextu Evropy a migrace a incident posuzován jako rasistický. Video zhlédlo před 1,5 milionu lidí, přes 30 tisíc jej sdílelo. V komentářích pod videem i u sdílení se objevují výhrůžky migrantům a Afroameričanům a výzvy k jejich vraždění.

bezdomovkyne 2

Video zachycuje situaci, která se odehrála v říjnu minulého roku v New Jersey. Muž zde napadl bezdomovkyni a uhodil ji tak, že s poraněním hlavy skončila v nemocnici. Poté se videem chlubil na Facebooku. Díky sdílení videa jej policie vypátrala a byl zatčen. Policie pátrala také po autorovi videa. Ve videu nenajdeme žádnou známku toho, že by útok měl rasovou motivaci. Naopak i samotná média hovoří o útoku na bezdomovce.

bezdomovkyne usa zizkova

Útoků na lidi bez domova bohužel přibývá také v České republice. Dva mladíci pod osmnáct let například mučili a ubili bezdomovce nedaleko pardubického nádraží, v Kladně tři muži ukopali bezdomovce a v médiích můžeme najít hned několik dalších podobných případů.

utok na bezdomovce nadavky

Evropa se také již několik let potýká s problémem tzv. happy slappingu (šťastné fackování). Jde o formu šikany, kdy útočníci natáčejí útok na nic netušící oběť. Video dále šíří a tím zvyšují její ponížení. Útoky bývají brutální a několik obětí také zemřelo. Mezi oběti happy slappingu často patří právě lidé bez domova kvůli jejich snížené schopnosti obrany. Pokud se tedy administrátoři stránky Evropa - Evropanům a sdílející obávají útoků na lidi bez domova, není třeba hledat v USA a spojovat je s Afroameričany nebo imigranty a uprchlíky. Útoky na bezdomovce nejsou bohužel ničím výjimečným ani u nás a upozorňovat na ně by jistě nebylo od věci.

Foto: Flicker