5 nejbizarnějších hoaxů roku 2016

Obrázek: hoaxy2016-small

V letošním roce jsme pro vás objasnili 42 hoaxů a manipulací. Které z nich byly nejpodivnější či nejabsurdnější? Podívejte se na Top 5 nejpodivnějších hoaxů roku 2016.

Pomeranče s krví nakaženou HIV

Pomeranče nakažené virem HIV patří dle serveru Hoax.cz mezi nejrozšířenější hoaxy letošního roku vůbec. Dle textu hoaxu celní služba v Chorvatsku našla velkou zásilku pomerančů z Libye, do kterých je vstříknuta krev s virem HIV. PhDr. Staňková z Národní Help line AIDS a Jiří Stupka ze Státního zdravotního ústavu potvrdili, že o krev v pomerančích se nejedná, a i kdyby, není možné se takto virem HIV nakazit.

hoax pomeranc

Varování před útokem za vrácenou peněženku

Dalším dodnes hojně se šířícím hoaxem je varování před útokem jako vděk za nalezení peněženky či jinou pomoc. Příběh má dnes již různé verze, jeho základem je situace, kdy někdo najde peněženku s finančním obnosem, vyhledá jejího majitele, kterým je muslim nebo člověk arabského původu, a peněženku mu vrátí. Majitel peněženky mu v rámci poděkování sdělí, aby po určitý časový úsek nechodil na určitá místa či aby nejezdil hromadnou dopravou. Příběh se šíří ve více městech a varování se tak týká nejrůznějších míst. Zachytili jsme zprávy například z Plzně, Prahy, Brna nebo Ústí nad Labem.

fama palladium

Několikrát zachráněná holčička z Aleppa

Situace v Aleppu je jedním z největších témat tohoto roku. Není proto divu, že se objevuje také řada tématických hoaxů a manipulací. Jednou z manipulací je fotografie holčičky z Aleppa, která měla být údajně zachráněna různými muži na různých místech. Na místě však byli v době útoku fotografové z několika světových agentur a vzniklo současně také několik videí. Fotografie i videa dokládají, že dívku postupně nesli 3 různí muži na stejném místě, kteří si ji předávali. 

aleppo holcicka1

Uprchlíci kam se podíváš

Hoaxy o muslimech a uprchlících rostou jako houby po dešti i v České republice. Na Facebooku se objevila zpráva o údajném útěku 30 migrantů z autobusu, který zastavila Policie ČR na dálnici u Kyšic na Rokycansku. Uprchlíci se měli rozutéct do lesa. V daných místech ve skutečnosti došlo k dopravní nehodě autobusu a osobního automobilu. Cestující následně odešli do okolních obcí na jiný spoj, případně domů. Utíkat měli také migranti z Pobytového střediska v Kostelci nad Orlicí a následně znásilnit dvě holčičky. Do případu byl zapleten také záhadný podříznutý muž nalezený u benzinové stanice. Policie potvrdila, že nedošlo k žádným znásilněním ani nálezu zavražděného muže v kontejneru.

Kyšice

Motorikini na francouzské pláži

Úřady v 15 francouzských městech letos zakázaly koupání v tzv. burkinách. Tato situace vzbudila mnoho různých reakcí na sociálních sítích v celé Evropě. Na Facebooku a Twitteru se objevila fotografie mužů, kteří leží na pláži v motorkářských oblecích, s informací, že jde o spontánní protest proti zákazu nošení burkin v Nice a pomocí hashtagů #motorkini a #burkini se v tomto kontextu začala lavinovitě šířit. Fotografie se však objevuje na různých místech internetu již několik let. Byť by byla taková forma protestu zajímavá a originální, fotografie souvislost se situací ve Francii nemá.

motorkini twitter

Všechny již objasněné hoaxy a manipulace najdete v rubrice Hoaxy na našem webu. Více informací o tom, jak si zprávy ověřovat a vyvarovat se tak sdílení zavádějících informací, najdete v našem Návodu.

Foto: Pixabay