HOAX: Odpověď ISIS muslimské studentce z Teplic

Obrázek: eman-isis-small

Před Vánoci zveřejnila česká muslimka z Teplic Eman Ghaleb na svém facebookovém účtu dopis pro Islámský stát. V něm teroristickou organizaci odsuzuje a označuje ji za nositele zla a nenávisti. 28. prosince zveřejnilo hnutí Blok proti islamizaci odpověď Islámského státu, kterou měl dle jejich tvrzení napsat sám Dr. Abu Bakr al-Baghdadi Ph.D. Na webu uvádějí, že se jim podařilo dopis získat a přeložit. Dále iniciativa uvádí, že pravdu nemá Eman, ale vůdce teroristické organizace. Údajná odpověď se rychle začala šířit, někteří uživatelé uvěřili v autentičnost dopisu a mnozí další se začali ptát, zda odpověď opravdu zaslala teroristická organizace a jakým způsobem je tedy s iniciativou BPI ve spojení.

eman BPI

Článek zveřejněný Blokem proti islamizaci odpovědí IS není. To přiznává již v komentářích u postu samotná iniciativa a uvádí, že jim dopis přišel e-mailem. Proč jej tedy šíří se zcela lživým tvrzením o autorství a staví se tak do role těch, kteří komunikují s teroristickou organizací a šíří její vzkazy v České republice, však nevysvětlují.

eman sdileni

Za autora falešného dopisu se v soukromé zprávě adresované Eman označil Robert Metelec. Ten ve zprávě uvádí, že zprávu napsal v zastoupení Dr. Abu Bakr al-Baghdadiho Ph.D. Co jej vede k tomu, že se vydává za zástupce vůdce teroristické organizace, neuvádí.

eman isis dopis

Podobnou odpověď zveřejnil na svém blogu také Radim Valenčík. I jeho článek je nazvaný Odpověď ISIS Eman Ghaleb, aniž by ujasnil, odkud přesně “dopis” pochází.

Foto: Pixabay