HOAX: Oslavy ISIS po zvolení starosty Khana

Obrázek: demonstrace-londyn-small

Recyklace starých videí a videí vytržených z kontextu je zřejmě nejčastější metodou tvorby hoaxů v poslední době. Rady jak ověřovat videa na internetu najdete v našem Návodu.

demonstrace londyn

Před pár dny byl starostou Londýna zvolen labourista Sadiq Khan, který je zároveň prvním muslimem zvoleným do této funkce. Náboženské vyznání nového starosty vzbudilo mnoho diskuzí a u některých bohužel také další obavy. Tyto obavy se nyní snaží vzbuzovat a zvyšovat také šiřitelé hoaxů. Facebooková stránka Rücktritt Werner Faymann začala šířit video údajné demonstrace takzvaného Islámského státu v Londýně, která se měla odehrát po zvolení Sadiqa Khana do funkce. Extremisté tak měli slavit jeho zvolení. Video šíří na své stránce například Martin Konvička. Blok proti islámu se pak za sdílení videa na své stránce omluvil.

demonstrace londýn konvicka

Jak upozorňuje například novinář Jan Moláček, na videu jsou záběry z roku 2012, které zachycují protesty některých britských muslimů proti filmu Innocence of Muslims. Původní video například zde, detailnější rozbor hoaxu přinesl server Mimikama.at.

Londýnský starosta Sadiq Khan byl zvolen 57% hlasů. Tolik procent hlasů ještě žádný londýnský starosta nezískal. Chce bojovat proti extemismu a slibuje, že bude hájit práva menšin. Jeho první kroky ve funkci londýnského starosty vedly na ceremoniál k připomenutí obětí holokaustu a setkání s přeživšími. V rozhovoru pro časopis TIME uvedl, že je Brit a zároveň muslim. Politika má podle něj být vedena tak, aby spojovala lidi, nikoli rozdělovala. Prohlásil také, že střet civilizací mezi islámem a Západem neexistuje.