HOAX: Peklo na ostrově Kos

Obrázek: kos-small

Na konci května letošního roku se začaly objevovat zprávy o situaci s imigranty na řeckém ostrově Kos. Ostrov je podle nich zaplaven uprchlíky, kteří nemají kde spát, potulují se po městě a obtěžují turisty. Podle některých webů se prý vyloďuje tisíce uprchlíků, povalují se po zemi, kálí do moře, a pro turisty je tato situace noční můrou. Situace s uprchlíky je kritická a dovolená na ostrově může být nebezpečná.

Proti těmto zprávám se ohradili někteří místní obyvatelé. Linda Koulias, Češka, která žije na ostrově několik let, uvedla, že na ostrově je 500 až 800 uprchlíků, kteří čekají na vyřízení dokladů a poté putují dále do středozemí. Tito lidé se pohybují především kolem policejní stanice a ve městě na ně člověk narazí výjimečně. Podle Lindy Koulias, která se na svém facebookovém profilu vyjádřila k situaci několikrát, větší nepořádek než imigranti na ostrově dělají turisté.
Podobně se v rozhovoru pro tyden.cz vyjádřil i koský rodák Steve Jaqvaar. I on považuje za více problematické turisty, především z Velké Británie.
Z českých novinářů se na ostrov vydal Tomáš Cetkovský z idnes.cz. Také on potvrzuje slova Koulias a Jaqvaara. Na ostrově je klid, pláže jsou plné turistů, ne uprchlíků.